Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lavrov spune că Rusia va anexa și alte teritorii și nu se mai limitează la Donbas 
WhatsApp
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat miercuri că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la Donbas, estul ţării, ci se concentrează de asemenea şi pe "o serie de alte teritorii" şi s-ar putea extinde, relatează AFP şi Reuters.

Într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti şi postul de televiziune RT, Lavrov a justificat această schimbare printr-o "geografie diferită" faţă de situaţia care exista pe teren la sfârşitul lunii martie, când Moscova a spus că vrea să se concentreze pe estul ţării, după ce a eşuat în a ocupa Kievul, capitala Ucrainei.

"Nu mai există doar republicile populare Doneţk şi Lugansk (teritoriile separatiste din estul Ucrainei - n.r.), ci şi regiunile Herson şi Zaporojie (în sud - n.r.) şi o serie de alte teritorii. Iar acest proces continuă, constant şi cu perseverenţă", a declarat ministrul rus de externe.

Declaraţiile sale survin în contextul în care Moscova a înregistrat progrese în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, ocupând în special Severodoneţk şi Lisiciansk, ceea ce i-a deschis calea pentru a avansa spre oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, mai la vest.

Cu toate acestea, în această parte din Ucraina continuă să se ducă lupte intense, Kievul putând conta pe livrări recente de piese de artilerie occidentale mai performante.

Lavrov amenință că ar putea ocupa chiar mai mult din Ucraina, dacă vestul va acorda arme în continuare Kievului 



De asemenea, Lavrov a atenţionat că, în cazul în care Occidentul va furniza în continuare Ucrainei arme capabile să lovească la mare distanţă, cum ar fi lansatoarele americane de rachete multiple HIMARS, obiectivele geografice ale Rusiei vor evolua şi mai mult.

"Nu putem permite ca, în partea din Ucraina controlată de (Volodimir) Zelenski sau de înlocuitorul său, să se afle arme care ar putea ameninţa direct teritoriul nostru sau pe cel al republicilor (separatiste) care şi-au declarat independenţa sau vor să îşi aleagă singure viitorul", a declarat el, conform Agerpres. 

Citește și 

China cumpără petrol ieftin din Rusia, cel din Arabia Saudită fiind mai scump

 

Rusia şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a doua lună consecutiv în iunie, cumpărătorii chinezi sporind livrările la preţuri reduse şi reducând achiziţiile mai scumpe din Arabia Saudită, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor "nu are limite".

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,29 milioane de tone luna trecută, un avans de aproape 10% faţă de anul trecut.

Totuşi, livrările ruseşti de ţiţei în iunie, echivalentul a aproximativ 1,77 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd.

China a importat 5,06 milioane de tone de petrol din Arabia Saudită luna trecută, sau 1,23 milioane bpd, în scădere de la 1,84 milioane bpd în mai, şi cu 30% mai puţin decât în iunie 2021.

În primele şase luni din 2022, importurile din Rusia au totalizat 41,3 milioane de tone (1,67 milioane bpd), un avans anual de 4%, în timp ce Arabia Saudită a livrat Chinei 43,3 milioane tone (1,75 milioane bpd) - cu 1% mai puţin decât în urmă cu un an, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel