Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Laszlo Borbely: „Situaţia demografică este îngrijorătoare. Populația României ar putea scădea până la 15 milioane până în 2070”
WhatsApp
Populația României ar putea scădea până la 15 milioane până în 2070, de la 19,2 milioane în 2020. Astfel, raportul dintre persoanele active și cele cu vârste de peste 65 de ani se va dubla până atunci, a declarat, miercuri, Laszlo Borbely, consilier de stat în Guvernul României, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. 
Laszlo Borbely: „Situaţia demografică este îngrijorătoare. Populația României ar putea scădea până la 15 milioane până în 2070”

Potrivit acestuia, populația României ar putea scădea până la 15 milioane până în 2070, de la 19,2 milioane în 2020. Astfel, raportul dintre persoanele active și cele cu vârste de peste 65 de ani se va dubla până atunci, a declarat, miercuri, Laszlo Borbely, consilier de stat în Guvernul României, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Mai mult, acesta atrage atenția că situația demografică din țara noastră este una îngrijorătoare pentru susținerea sistemelor de protecție socială.

„Estimările arată că populația României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070. De asemenea, raportul dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani și populația în vârstă de muncă (15–64 ani) se va dubla, ajungând de la 26,3 % în 2016 la 52,8 % în 2070. Provocările demografice cu care România se confruntă deja de câteva decenii ridică probleme complexe de funcționare a sistemelor de protecție socială." a declarat László Borbély.

 

„Lipsa de forță de muncă se apropie din nou de nivelurile record de dinaintea pandemiei"

 

Consilierul de stat a atras atenția și asupra lipsei forței de muncă din țara noastră: „Lipsa de forță de muncă se apropie din nou de nivelurile record de dinainte de pandemie. Rata populației inactive era la 34% în al doilea trimestru din 2021, a doua cea mai mare din UE. În aceste condiții, la care se adaugă creșterea numărului de cetățeni activi care muncesc în afara granițelor, avem nevoie de acțiune imediată pentru a asigura un viitor durabil."

În opinia consilierului de stat, printre soluții se numără sprijinirea familiilor și eliminarea discriminărilor pe criterii de vârstă.

„Pentru ameliorarea problemei demografice trebuie să ne adresăm și familiilor și să găsim cele mai bune metode prin care să le sprijinim. Creșterea speranței de viață este poate printre puținele vești bune legate de demografie. Trebuie, însă, să gândim în perspectivă și să implementăm măsuri care să permită celor mai activi să muncească și după vârsta pensionării și să eliminăm discriminările pe criterii de vârstă.", a concluzionat László Borbély.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel