Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
"Lăsaţi-i pe copiii noştri să trăiască!". Proteste anti-mobilizare din Rusia continuă: La Iakutsk femeile au ieşit să protesteze, dansând
WhatsApp
Aproximativ 400 de persoane, majoritatea femei, au organizat un protest împotriva mobilizării în Piaţa Ordjonikidze, din oraşul Iakutsk, din Republica Iakutia (Saha), republică autonomă rusă situată în nordul extrem, relatează SakhaDay. 

Acţiunea s-a desfăşurat sub forma unui dans tradiţional iakut, care presupune formarea unui cerc. Este vorba despre un dans tradiţional al localnicilor cunoscut sub denumirea osuokhai. Localnici din toate sectoarele Iakutsk s-au adunat în piaţa centrală a oraşului.

Tinerele au fost primele care s-au prins de mână, formând un cerc uman, ulterior fiind susţinute şi de doamnele mai în vârstă, după care alţi protestatari au început treptat să li se alăture.

"Lăsaţi-i pe copiii noştri să trăiască!"

 

Au fost scandate lozinci antirăzboi: ''Nu războiului!'', ''Nu genocidului!'', ''Pleacă!''. În debutul protestului, poliţia a încercat să-i convingă pe protestatari să renunţe şi să se dispersese, apoi s-a dat deoparte şi le-a lăsat pe doamne să danseze osuokhai. La un moment dat, poliţia se afla chiar în centrul cercului format în timpul dansului.

Într-o înregistrare video postată de SakhaDay, femeile pot fi auzite, scandând: ''Lăsaţi-i pe copiii noştri să trăiască!''. După un anumit timp de la debutul protestului, poliţia a început să efectueze reţineri, iar protestatarii au scandat ''Ruşine!''.

Proteste anti-mobilizare din Rusia continuă

 

Nu se ştie exact câte persoane au fost arestate. Şefa Camerei Civice din Iakutia, Anjelika Andreeva, a făcut o declaraţie în timpul acţiunii, potrivit căreia ''osuokhai, dansul din piaţa centrală din Iakutsk este de fapt binecuvântarea mamelor pentru întoarcerea soţilor şi fiilor lor în viaţă''.

La Iakutsk femeile au ieşit să protesteze, dansând 

 

Acţiunile împotriva mobilizării au început în Rusia pe 21 septembrie. Peste 1.300 de persoane au fost reţinute în oraşele ruseşti. Potrivit celor mai recente date oferite de ''OVD-Info'', peste 800 de persoane au fost reţinute la protestele desfăşurate sâmbătă, 24 septembrie, potrivit Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel