Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Jumătate din teritoriul UE, sub secetă. CE, plan de măsuri extraordinare de gestionare a apei şi energiei
WhatsApp
Aproximativ jumătate din teritoriul Uniunii Europene se confruntă în prezent cu riscul de secetă în urma absenţei prelungite a precipitaţiilor, a anunţat luni Comisia Europeană, în timp ce continentul trece printr-un episod neobişnuit de caniculă, relatează AFP.
Suprafaţa afectată de secetă a crescut la peste 120.000 hectare. 20 de judeţe sunt afectate

Circa 46% din teritoriul UE este expus nivelurilor de secetă de ''avertisment'', adică înregistrează un deficit important de umiditate în sol, iar 11% este deja în stare de alertă, cu o vegetaţie şi culturi slăbite grav de lipsa apei, precizează executivului comunitar, pe baza unui raport întocmit de JRC (Joint Research Committee), serviciul de cercetări ştiinţifice al Comisiei Europene.

''Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia vor trebui să facă faţă probabil unei scăderi a randamentelor agricole'', mai ales pentru culturile de cereale, generată de ''stresul hidric şi termic'', subliniază executivul comunitar.

Jumătate din teritoriul UE, sub secetă

 

Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia sunt de asemenea vizate, în timp ce în Italia bazinul râului Po ''se confruntă cu nivelul de gravitate a secetei cel mai ridicat'' în UE, cu o ''secetă intensă'' declarată în cinci regiuni italiene.

Situaţia este de asemenea dificilă în peninsula iberică, cu ''condiţii prielnice incendiilor de pădure'', în Spania nivelurile de apă stocate de baraje fiind în prezent la sub 31% din media ultimului deceniu, mai precizează în evaluarea lor experţii JRC.

Episoadele de caniculă din iunie şi iulie au agravat o situaţie deja critică, după deficitul grav de precipitaţii din timpul iernii şi al primăverii. ''Debitele râurilor sunt grav afectate în mai multe ţări, volumele de apă stocate se epuizează: aceasta ar putea necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei şi energiei'', avertizează Comisia Europeană.

CE, plan de măsuri extraordinare de gestionare a apei şi energiei 

 

Producţia de energie a centralelor termice şi nucleare situate în apropierea unui curs de apă a fost în iunie mult sub media perioadei 2015-2021 în numeroase ţări, printre care Italia, Franţa şi Portugalia.

O scădere asemănătoare s-a înregistrat şi pentru energia hidro, din cauza scăderii nivelului apei din baraje în Norvegia, Spania, România, Muntenegru sau Bulgaria, printre alte ţări, mai remarcă experţii Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

 

Petre Daea: "Seceta s-a cuibărit în România. Azi e bine, dar dacă mâine nu plouă va fi rău" 

 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că, la acest moment, "seceta pedologică s-a cuibărit în România", iar "dacă nu plouă s-ar putea ca mâine să fie rău".

"Am spus de fiecare dată că voi comunica. În momentul în care am primit această grea misiune şi intrând în acest echipaj al deciziei statale, tot timpul mi-am pus întrebarea ce fac, cât de repede să acţionez, întrucât reflexul unui inginer agronom, îl determină să înţeleagă că orice întârziere în acest domeniu este păguboasă. Iată explicaţia pentru care, imediat după împlinirea demersului juridic de la Cotroceni, care a însemnat depunerea jurământului, am avut o întâlnire cu funcţionarii de aici, cu conducerea operativă a ministerului şi am plecat imediat în zonele pe care eu le-am considerat, din analizele specialiştilor, că sunt pierderi de cultură, dat fiind faptul că seceta pedologică s-a cuibărit în România şi asta datorită faptului că o perioadă lungă de timp s-au putut extrage acele date îngrijorătoare vizavi de cantitatea de precipitaţii care a căzut pe teritoriul României", a declarat Daea.

Daea: "Suferința plantelor trebuie întreruptă"



Acesta a menţionat că a folosit orice prilej ca să vadă la faţa locului şi să discute cu fermierii ce măsuri trebuie luate imediat, "în aşa fel încât suferinţa plantelor să fie întreruptă" .

"Am plecat în zona unde se prefigura că există o dificultate în privinţa desfăşurării normale a vegetaţiei din judeţele Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bacău, Buzău. După două zile şi jumătate, plecând vineri şi ajungând în Bucureşti luni dimineaţa la orele 2:00, am folosit orice prilej să pot să văd la faţa locului şi să discut cu fermierii ce se întâmplă, care este starea de fapt, care sunt aşteptările, care sunt soluţiile, ce măsuri putem să luăm imediat, în aşa fel încât suferinţa plantelor să fie întreruptă şi dacă putem să păstrăm vegetaţia pe suprafeţele pe care le-am văzut la culturile cunoscute", a transmis şeful MADR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel