Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Joe Biden refuză să-i trimită lui Volodimir Zelenski avioane de luptă F-16: „Nu!”
WhatsApp
Preşedintele Joe Biden a refuzat luni categoric ideea de a trimite Ucrainei avioane de luptă americane F-16, transmite AFP.

„Nu”, a spus preşedintele SUA, întrebat de un reporter de la Casa Albă despre posibilitatea de a furniza aeronavele pe care le cer liderii ucraineni.

După ce Germania şi SUA au anunţat trimiterea de tancuri Kievului, preşedintele Volodimir Zelenski a continuat să ceară asistenţă militară, inclusiv livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă. Cancelarul german a respins deja această idee, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a considerat cu prudenţă că „prin definiţie, nimic (nu este) exclus”, asigurând în acelaşi timp că ucrainenii nu i-au adresat, deocamdată, nicio solicitare.

Pe măsură ce se apropie ziua de 24 februarie, care va marca un an de la invadarea Ucrainei de către forţele ruse, preşedintele Joe Biden nu a vrut să spună dacă va vizita Europa cu această ocazie. A asigurat însă că va merge, fără a preciza o dată, în Polonia, ţară care joacă un rol cheie în răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Mă duc în Polonia, dar nu ştiu când”, a spus liderul de la Casa Albă reporterilor, întorcându-se la Washington după o scurtă călătorie în oraşul Baltimore din statul Maryland.

 

„Cu o rachetă ar dura un minut”, povesteşte Boris Johnson despre ameninţarea din partea lui Putin

 

Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a „ameninţat cumva” înainte de invadarea Ucrainei, spunând: „Cu o rachetă ar dura un minut”, informează luni AFP.

În acest documentar în trei părţi, al cărui prim episod este difuzat luni seară pe BBC Two, fostul şef al guvernului britanic povesteşte convorbirea telefonică „foarte lungă” şi „extraordinară” cu preşedintele rus după vizita sa la Kiev, la începutul lunii februarie. La acel moment, Vladimir Putin continua să susţină că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, în pofida afluxului masiv de soldaţi ruşi în regiunile de graniţă. Boris Johnson povesteşte că l-a avertizat pe preşedintele rus în legătură cu sancţiunile dure pe care le-ar adopta occidentalii dacă liderul de la Kremlin s-ar angaja pe calea războiului.

„El a spus: 'Boris, spui că Ucraina nu va intra în NATO în curând. (..) Ce vrei să spui prin "nu curând?'”, povesteşte Boris Johnson.

„Ei bine, ea nu va intra în NATO în viitorul apropiat, ştiţi foarte bine asta”, a răspuns fostul lider britanic, un susţinător al ucrainenilor.

„La un moment dat, m-a ameninţat cumva şi a spus: 'Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut sau ceva de genul acesta”, a continuat Boris Johnson.

„Din tonul foarte relaxat adoptat şi detaşarea pe care părea să o aibă, cred se juca cu încercările mele de a-l face să negocieze”, a adăugat fostul lider britanic, care a părăsit Downing Street la începutul lunii septembrie, după o serie de scandaluri.

În acelaşi documentar, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski povesteşte cum s-a înfuriat pe atitudinea occidentalilor de atunci: „Dacă ştiţi că mâine Rusia va invada Ucraina, de ce nu îmi daţi astăzi suficient pentru a-l opri? Dacă nu puteţi, atunci opriţi-l voi”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel