Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Jens Stoltenberg respinge ameninţările lui Vladimir Putin la adresa Finlandei şi Suediei
WhatsApp
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a respins joi, la finalul summitului de la Madrid, ameninţările preşedintelui rus, Vladimir Putin, la adresa Finlandei şi Suediei, care marţi vor semna acordurile de aderare, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită pentru orice situaţie.
Suedia depășește ultimul obstacol în încercarea de a intra în NATO, după ce Ungaria a aprobat aderarea

Vladimir Putin a declarat că, deşi nu are nimic împotriva aderării Finlandei şi Suediei la NATO, Rusia va riposta "simetric" dacă în cele două ţări va fi instalată infrastructură militară ofensivă.

Rugat să comenteze afirmaţiile lui Vladimir Putin, Jens Stoltenberg a declarat că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită "pentru orice eventualitate". "Finlanda şi Suedia sunt state suverane, au dreptul să îşi aleagă propriul parcurs şi să devină membre NATO. Salutăm intrarea lor în Alianţă şi sigur că suntem pregătiţi pentru orice eventualitate", a afirmat Stoltenberg, potrivit agenţiei MEDIAFAX, în conferinţa de presă organizată la finalul summitului NATO.

Secretarul general NATO a precizat că protocoalele privind integrarea Finlandei şi Suediei în NATO vor fi semnate marţi şi apoi urmează să fie ratificate de parlamentele statelor membre. "Decizia politică, decizia reală de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre NATO a fost luată ieri la acest summit, iar semnarea formală a protocoalelor de aderare va avea loc marţi", a precizat Jens Stoltenberg.

Secretarul general a respins criticile privind riscul amplificării disensiunilor în cadrul NATO, în contextul numărului mare de state membre după integrarea Finlandei şi Suediei. "NATO nu a fost niciodată şi nu va deveni o organizaţie monolitică, în care 30 de aliaţi şi în curând 32 de aliaţi să fie de acord în toate privinţele. Suntem 32 de state diferite, cu 32 de partide şi guverne diferite şi cu o geografie diversă. Deci, vor fi mereu disensiuni. Dar aceasta nu este o slăbiciune, ci, dimpotrivă, consolidează NATO, pentru că suntem state democratice, cu opinii diverse (...)", a argumentat Stoltenberg.

Secretarul general NATO a condamnat din nou invazia militară rusă în Ucraina şi a cerut retragerea imediată a trupelor ruse. "Am decis astăzi să susţinem Ucraina, pentru a ne asigura că Ucraina prevalează ca stat independent şi suveran în Europa. Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina este absolut inacceptabil, a provocat multe daune pentru poporul ucrainean şi are ramificaţii pentru toată lumea. (...) Preşedintele Putin trebuie să îşi retragă forţele şi să oprească imediat acest război", a insistat secretarul general NATO, potrivit Mediafax.

Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO

 

Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, conform Reuters.

Protocolul trebuie ratificat de parlamentele tuturor celor 30 de ţări care fac deja parte din NATO, iar astfel cele două ţări nordice vor fi primite în Alianţă şi vor beneficia de clauza de apărare colectivă a acesteia.

NATO a anunţat miercuri că a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. "Am decis astăzi să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre ale NATO şi am decis să semnăm protocoalele de aderare", au declarat liderii Alianţei într-o declaraţie comună.

"Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură", se subliniază în textul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel