Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italienii, speriați de o nouă serie de cutremure: supervulcanul din Campi Flegrei s-a reactivat după o pauză de o lună
WhatsApp
Supervulcanul din Campi Flegrei (Câmpurile Flegree) de lângă Napoli s-a activat după o pauză. Joi, 23 noiembrie, în zonă s-a produs un cutremur, urmat de mai multe replici.
Strigăt de ajutor din partea Observatorului care monitorizează cutremurele din Campi Flegrei după un jaf masiv

În ultimele luni, supervulcanul Campi Flegrei din sudul Italiei i-a terorizat pe locuitorii Golfului Pozzuoli de la periferia vestică a Napoli, cu sute de cutremure aparent nesfârșite. Replicile seismelor i-a scos pe italieni pe străzi în miezul nopţii. În iunie și august, pământul s-a cutremurat de peste 1.000 de ori în regiune și de peste 600 de ori în septembrie.

Au fost zile în care pământul s-a cutremurat de peste 100 de ori. Șocurile au ajuns la o magnitudine de 4,2 și au produs doar pagube minore.

Supervulcanul italian are potențial pentru un mega-dezastru

 

Câmpurile Flegree sunt un crater vulcanic imens din Epoca de Gheață, cu un diametru de 16 kilometri, care a erupt de mai multe ori în vremuri preistorice, devastând grav întreaga provincie Campania de astăzi și distrugând viața pe zeci de kilometri în jur.

Supervulcanul a influențat chiar și clima din întreaga lume și, potrivit unei teorii științifice, se spune că ar fi accelerat dispariția neandertalienilor. Timp de aproximativ 40.000 de ani au existat doar erupții relativ mici în acest crater uriaș, care sunt evidențiate de zeci de lacuri și dealuri.

Pe lângă roiurile neîncetate de cutremure, ridicarea continuă a suprafeței pământului în jurul orașului-port Pozzuoli a provocat îngrijorare.

Autoritățile au explicat acest lucru nu prin magma care se ridică direct sub suprafața pământului, ci prin gazele fierbinți și apa, care se află deasupra unei camere de magmă, și care s-au încălzit.

În octombrie a devenit brusc liniște în jurul supervulcanului. Pământul se cutremura doar o dată pe zi și atât de slab încât oamenii nu-l mai simțeau.

Însă, joi seară, 23 noiembrie, supervulcanul a revenit cu un șoc violent, iar de atunci au urmat câteva replici. Joi, în jurul orei 19.41, locuitorii din regiune au simțit cutremurul, pe care Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) l-a estimat la magnitudinea de 3,1 pe scara Richter.

Seismul a fost resimțit în special în Pozzuoli, dar și în orașele învecinate Quarto și Bacoli și, de asemenea, în unele cartiere din Napoli. Epicentrul a fost în apropierea craterului vulcanic Solfatara, cunoscut ca atracție turistică pentru izvoarele sale termale, la granița dintre Pozzuoli și Napoli.

Până vineri (24 noiembrie) la ora unsprezece dimineața au fost înregistrate 22 de cutremur, dintre care șapte cu magnitudinea de 1 grad. Peste 1.145 de locuitori ai zonei au raportat  că au simțit șocurile. 

------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG

https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel