Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Regiunea Lombardia ar putea rămâne fără apă pentru irigaţii
WhatsApp
În nordul Italiei, regiunea Lombardia rămâne fără apă pentru irigaţii dacă nu va ploua până la sfârşitul săptămânii, avertizează autorităţile.
Foto: Unsplash

“Nu mai avem apă pentru agricultură", este semnalul de alarmă lansat de preşedintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana.

Lacurile Maggiore, Garda şi Como au rezerve de apă care vor permite utilizarea pentru activităţi agricole încă pentru câteva zile, în timp ce starea bazinului lacului Idro este mai critică, a mai precizat guvernatorul.

Regiunea Lombardia ar putea rămâne fără apă pentru irigaţii

 

Potrivi lui Fontana, dacă nu va ploua în următoarele zile va fi dificil să se găsească alte resurse de apă pentru agricultură. Totuşi, pentru apa potabilă nu există niciun risc.

Pânza freatică este încă suficient de capabilă să satisfacă nevoile necesare.

Problema există doar în privinţa irigaţiilor pentru agricultură, a mai completat Attilio Fontana.

Această secetă extremă prin care trece Italia în această perioadă distruge 70% din recolte, ceea ce duce implicit la o majorare ulterioară a preţurilor la cereale, legume şi fructe, potrivit Rador.

Secetă în Lombardia, ciorile însetate găuresc conductele de irigații

 

Pământul din Valea Padului este însetat, la fel ca și fauna locală. În zona rurală din Lodi, stoluri de ciori străpung țevile de irigații ale câmpurilor în căutare de apă. Scenarii ale unei situații aflate acum la limită: "Este foarte îngrijorător".

Apa lipsește, și lipsește pentru toată lumea. Lipsește pentru terenurile cultivate din zona rurală a Lombardiei, afectate de o secetă cu puține precedente în istorie, și lipsește pentru animalele care trăiesc în această zonă. Iată de ce, în zona Lodigiano, asistăm la o altă urgență: cea a ciorilor care, pradă setei, străpung cu ciocul țevile de irigare ale sistemelor "picură cu picură" pentru a strânge câteva lacrimi de apă. Acest lucru cauzează daune suplimentare culturilor, care sunt deja reduse în mod semnificativ din cauza lipsei de nutrienți: cu aceste găuri, de fapt, plantele își pierd resursele de apă deja puternic epuizate.

Invazia de ciori pe câmpuri

 

Dar de ce zboară atât de multe ciori deasupra câmpurilor din provincia Lodi, una dintre cele mai afectate de secetă? "În parte are legătură și pandemia, care în faza cea mai critică a dus la scăderea atenției acordate îngrijirii pe teren la nivel instituțional", a declarat pentru Il Cittadino Paolo Butera, secretar de zonă al Coldiretti din Codogno.

"Dar principalul motiv a fost lipsa aprobării, anul trecut, a noului plan regional de izolare, astfel încât au putut fi făcute doar rapoarte, dar nu și cereri de sacrificare. Acum, noul plan este în vigoare, dar sarcina de sacrificare este încredințată gărzilor provinciale, care sunt puține în zona noastră și nu pot interveni la fiecare raport. Sunt atât de multe: în fiecare zi, birourile provinciale primesc zeci.

O situație limită

 

Pagubele provocate de ciori nu se referă doar la țevile de plastic, care sunt găurite de ciugulitul persistent. În lanurile de porumb, pe lângă faptul că străpung țevile, păsările mănâncă și semințele. Aceasta este încă o plagă de care trebuie să se ocupe fermierii care au ajuns la limită.

'Din păcate, am ajuns la un asemenea nivel de secetă încât nu mai avem apă pentru agricultură', a spus el. Attilio Fontana, președintele Regiunii Lombardia, a subliniat din nou acest lucru astăzi. 'Situația este foarte îngrijorătoare'.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel