„Sunt foarte mândră de munca pe care o fac”, spune Mariana Turcu, cu pasiune, pentru egyptindependent.com. „Îmi place munca mea. Poate pentru că nu mai am părinți, au murit de tineri”.
Mariana practică meseria de „badantă” de 10 ani în Italia. A lucrat într-o fabrică, dar salariul nu era suficient pentru a-și susține familia. Așa că s-a mutat în Italia pentru o slujbă temporară, apoi a ajuns să rămână.
Citește și Italia. Badantă ROMÂNCĂ, moștenire FABULOASĂ de la bătrâna pe care o îngrijea
În prezent, are grijă de un cuplu în vârstă, „o treabă bună, cu un contract”, spune ea, dar într-un oraș foarte mic, unde se simte izolată.
Mariana este una dintre numeroasele femei române care și-au părăsit țara, adesea familiile lor, ca să lucreze în Italia.
Cu toate că în presă este acordată o atenție sporită migranților care sosesc în Italia cu barca de pe coastele nordice ale Africii, românii sunt cea mai mare populație străină din țară și, în ciuda economiei sale stagnante, Italia rămâne o destinație importantă pentru emigranții români.
Un număr mare de români sunt angajați, atât în mod formal, cât și informal, în industria de îngrijire - unul dintre sectoarele de muncă care oferă un punct de intrare pe piața forței de muncă din Italia pentru străini.
Citește și Italia. Badantă ROMÂNCĂ, UCISĂ de fiul bătrânei de care avea grijă
În 2015, mai mult de 880.000 de persoane au fost angajate ca lucrători casnici în Italia. 20,5% erau români, naționalitatea cu cea mai mare pondere globală - deși numărul exact este greu de calculat, deoarece mulți lucrători de îngrijire lucrează fără contract și nu sunt cunoscuți de autoritățile muncii și fiscale.
Nu numai femeile care lucrează în Italia sunt afectate de revoltă - impactul se resimte și în familiile lor și în societatea românească în ansamblu, notează egyptindependent.com.
Acasă, copiii și bătrânii care au fost îngrijiți anterior de aceste femei, sunt în prezent lipsiți de îngrijire - creând un decalaj pe care statul român nu l-a putut umple.
„Există o lipsă de sprijin atât pentru femeile care părăsesc, cât și pentru familiile care rămân”, a declarat Silvia Dumitrache, fondatoare a Asociației Femeilor Române din Italia (ADRI).
Până în prezent, nu există încă „puncte de referință, cum ar fi lucrătorii sociali sau organizații, care să poată avea grijă de aceste familii”, a declarat ea pentru DW. „România este ruptă; întreaga țară se află într-o situație anormală”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News