Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. 11 români, acuzați de furt de cupru din parcurile eoliene; 1 milion de euro prejudiciu: Unul dintre ei avea o armă ascunsă sub leagănul fiicei sale
WhatsApp
Au furat cabluri de cupru din parcurile eoliene din sudul Italiei și au revândut materialul pe piața neagră. Aceasta era organizația criminală pusă la punct de optsprezece persoane, care locuiesc în Puglia, în San Ferdinando - un oraș unde își avea sediul asociația -, Barletta, Bitonto și Cerignola, și dezmembrată de carabinierii din Larino (Campobasso). Grupul era format din unsprezece cetățeni de naționalitate română, unul de origine albaneză și șase italieni.

Printre ei și trei femei, două românce și o italiancă. Unsprezece dintre ei au fost arestați preventiv: nouă au ajuns în închisoare, unul în arest la domiciliu și unul cu obligația de a rămâne în țară. Suspecții sunt considerați, din diferite motive, responsabili de asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de furt calificat și primire de cabluri de cupru furate.

Ancheta, desfășurată în perioada februarie-septembrie 2022, a fost declanșată de o tentativă de furt la un parc eolian situat, în zona Ururi și San Martino in Pensilis, în provincia Campobasso. Prin intermediul investigațiilor tehnice s-a constatat că organizația ar fi comis 13 furturi în parcuri eoliene din Molise, Campania, Basilicata și Apulia, zece recepții de cupru, furtul a peste 6 tone de cupru, precum și furtul de panouri fotovoltaice.

 

11 români, acuzați de furt de cupru din parcurile eoliene din sudul Italiei

Prejudiciul financiar al materialului furat, cuantificat la un milion de euro, a dus la pierderea unei producții de energie eoliană de aproximativ nouă mii de Mwh, cu o valoare comercială de aproximativ trei milioane de euro.

Potrivit celor reconstituite, suspecții, toți cunoscuți de poliție, erau conduși de o persoană de naționalitate română, care a coordonat și dirijat personal atât comiterea furturilor, cât și sortarea metalului sustras. Astfel, odată localizat parcul eolian, bandiții, acționând încă de la primele ore ale serii, au forțat ușa de acces a eolienelor, au tăiat diverse cabluri de cupru și au sustras cupru în cantitate mare, deteriorând, totodată, transformatoarele.

 

Prejudiciu de un milion de euro

Metalul a fost apoi transportat în locații unde a fost decapat și pregătit pentru a fi introdus pe piața neagră. Activitățile ilicite se încheiau prin intermediere și vânzare către angrosiști din sectorul metalurgic, iar veniturile ilicite erau împărțite între membrii organizației.

În cursul activităților, au fost confiscate 615 kg de cupru, iar un membru al bandei a fost arestat pentru că avea asupra sa o armă ilegală, ascunsă sub salteaua leagănului fiicei sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel