Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israelul îi declară morţi pe unii dintre ostaticii ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza
WhatsApp
Israelul îi declară morţi în captivitate pe unii dintre ostaticii ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, chiar dacă în paralel încearcă să recupereze ostaticii prin discuţii indirecte cu mişcarea islamistă palestiniană şi prin operaţiuni militare în enclava palestiniană, o măsură menită să aducă o oarecare alinare familiilor celor răpiţi, notează luni Reuters.

Un comitet medical cu trei membri, creat la nivelul Ministerului Sănătăţii israelian, analizează atent înregistrările video ale atacului comis de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie pentru a identifica semne de răni grave în rândul persoanelor răpite şi coroborează informaţiile cu mărturiile ostaticilor eliberaţi până acum.

Acest lucru poate fi suficient pentru a ajunge la concluzia că un ostatic a decedat, chiar dacă niciun medic nu s-a pronunţat oficial, a afirmat Hagar Mizrahi, şefa comitetului respectiv.

''Declararea morţii nu este niciodată o problemă uşoară şi cu siguranţă nu în situaţia implicării noastre'', a declarat Mizrahi.

Potrivit acesteia, comitetul pe care îl conduce răspunde ''dorinţei familiilor celor răpiţi şi aflaţi în Gaza de a şti cât mai mult posibil despre cei dragi''.

108 ostatici au fost eliberați până în prezent

 

Dintre cei aproximativ 240 de oameni luaţi ostatici de Hamas pe 7 octombrie, 108 au fost eliberaţi în schimbul punerii în libertate de către Israel a unor deţinuţi palestinieni aflaţi în închisori israeliene.

De la armistiţiul temporar între Israel şi Hamas, început în 24 noiembrie, convenit iniţial pentru patru zile şi ulterior prelungit până la 1 decembrie, autorităţile israeliene au declarat morţi în captivitate şapte civili şi un colonel din armata sa. Israelul susţine că în Gaza încă se află 137 de ostatici, fără a se cunoaşte exact starea lor.

Informaţia nu a fost confirmată de Hamas. Mişcarea palestiniană a declarat anterior că zeci de ostatici şi-au pierdut viaţa ca urmare a loviturilor aeriene efectuate de forţele israeliene împotriva Gaza, a ameninţat că va executa dintre ostatici şi a sugerat că unii ostatici se află în mâinile altor facţiuni înarmate palestiniene.

Ostaticii sunt ţinuţi fără posibilitatea de a comunica, în pofida apelurilor Israelului către Crucea Roşie pentru a organiza vizite şi a verifica starea lor de sănătate.

Riscul de a greşi a fost evident în cazul lui Emily Hand, care a fost dată dispărută pe 7 octombrie şi al cărei tată, Tom, a fost iniţial informat ''neoficial'' că fiica sa fusese ucisă. În realitate, fata fusese luată ostatică şi a fost eliberată în timpul armistiţiului recent între Israel şi Hamas. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel