Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israelul a reluat bombardamentele în Fâșia Gaza. ONU: "Iadul pe Pământ s-a întors în Gaza"
WhatsApp
Loviturile aeriene israeliene și bombardamentele cu artilerie au lovit Khan Younis în sudul Fâșiei Gaza sâmbătă, în timp ce Israel a continuat ofensiva împotriva militantilor Hamas cu forțe sporite după expirarea armistițiului. 
(Sursa foto: Agerpres)

Locuitorii palestinieni au spus că casele și zonele deschise au fost lovite, iar trei moschei au fost distruse în Khan Younis în ultimele ore. Coloane de fum se ridicau în cer, au declarat jurnaliștii Reuters din oraș.

Armata israeliană a declarat că în ultimele 24 de ore, atacurile combinate ale forțelor sale terestre, aeriene și navale au lovit 400 de ținte militante și au ucis un număr nespecificat de luptători Hamas.

Media Hamas a spus că aproximativ 200 de palestinieni au fost uciși de la sfârșitul încetării focului, adăugându-se la cei peste 15.000 de morți din Gaza de la începutul războiului, potrivit autorităților sanitare din enclave.

Părțile aflate în conflict s-au acuzat reciproc de colapsul încetării focului de șapte zile, în timpul căreia Hamas a eliberat ostatici în schimbul prizonierilor palestinieni ținuți în închisorile israeliene.

Natiunile Unite au declarat că conflictul va agrava o urgență umanitară extremă.

"Iadul pe Pământ s-a întors în Gaza"

 

"Iadul pe Pământ s-a întors în Gaza", a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al biroului umanitar al ONU din Geneva.

Conflictul a izbucnit pe 7 octombrie, când militanții Hamas au intrat în sudul Israelului și au ucis 1.200 de persoane, în mare parte civili, într-un raid împotriva kibuțurilor și a altor comunități. Peste 200 de ostatici au fost luați înapoi în Gaza.

Israel a răspuns cu o campanie de bombardamente feroce și o ofensivă terestră care a distrus zone mari din Gaza și a deplasat sute de mii de oameni în ceea ce a devenit episodul cel mai sângeros al conflictului israeliano-palestinian.

Vineri au avut loc bombardamente intense în Khan Younis și Rafah în sud, au spus medicii și martorii.

Gazanii strămutați s-au adăpostit acolo din cauza luptelor din nordul enclavei dens populate, dar locuitorii au spus că se temeau că Israelul se pregătește să trimită trupe terestre în sud.

Flyerele aruncate de Israel în zonele estice ale lui Khan Younis le-au cerut locuitorilor a patru orașe să evacueze - nu către alte zone din Khan Younis, cum s-a întâmplat în trecut, ci mai la sud, în Rafah.

"Ați fost avertizați", se spunea în arabă pe flyere.

Locuitorii din zonă și-au luat bagajele și au plecat, căutând adăpost mai la vest.

În Rafah, locuitorii au scos dintr-o casă în care se lovea un aerian mai mulți copii mici, cu sânge și acoperiți de praf. Mohammed Abu-Elneen, al cărui tată deține casa, a spus că aceasta adăpostea persoane strămutate din altă parte.

În orașul Deir Al-Balah din centrul Fâșiei Gaza, trei palestinieni au fost uciși într-un atac aerian, au declarat oficialii de sănătate.

Israelul întărește controlul în nordul Fâșiei Gaza

 

Armata israeliană a spus că a ucis mai multe echipe de luptători în nordul Gazului, inclusiv într-o luptă la o moschee folosită de militanții Jihadului Islamic drept post de comandă. Semnalând că-și adâncește controlul în nord, a instruit, de asemenea, civili în mai multe districte din orașul Gaza să evacueze imediat.

În sudul Israelului, sirenele de alarmă au sunat devreme sâmbătă în comunitățile de lângă granița cu Gaza, dar nu au fost raportate daune sau victime grave.

Reuters nu a putut confirma relatările de pe câmpul de luptă.

Încetarea focului care a început pe 24 noiembrie fusese prelungită de două ori. Dar după șapte zile în care femei, copii și ostatici străini au fost eliberați, precum și un număr de prizonieri palestinieni, mediatorii au eșuat în a găsi o formulă pentru a-i elibera și pe alții.

Israelul a acuzat Hamas că refuză să elibereze toate femeile pe care le deține. Un oficial palestinian a spus că finalul discuțiilor a survenit din cauza femeilor soldați israelieni.

Qatar, care a jucat un rol central de mediere, a spus că negocierile continuă cu israelienii și palestinienii pentru a restabili încetarea focului, dar bombardamentul reînnoit al Gazului de către Israel a complicat lucrurile.

Un oficial israelian la Washington a spus că este o "prioritate foarte mare" să fie eliberați cât mai mulți ostatici posibil.

"Și pentru asta, în condiții convenite, Israel este dispus să acorde pauze suplimentare", a spus oficialul, adăugând: "Putem negocia în timp ce încă luptăm."

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a acuzat Hamasul că nu a îndeplinit condițiile privind ostaticii și pentru un atac la Ierusalim în timpul încetării focului.

"Vom continua să lucrăm cu Israelul, Egiptul și Qatarul în eforturile de a reimplementa pauza", a declarat Austin într-o conferință de presă în California.

Hamas a acuzat Washingtonul că a dat undă verde unui "război de genocid și epurare etnică" israelian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel