Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Încrederea ucrainenilor în Zelenski a scăzut. Sondaj 
WhatsApp
Imaginea lui Zelenski s-a erodat în Ucraina. Acesta se bucură încă de încrederea majorității ucrainenilor, dar per total există o scădere semnificativă. 
Zelenski s-a adresat rușilor în noaptea dintre ani. Sursa foto: captura video

După doi ani de război cu Rusia, 59% dintre ucraineni încă au încredere în președintele lor, Volodimir Zelenski, deși acest procent este la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei și continuă să scadă, conform unui sondaj publicat vineri, informează AFP.

Popularitatea lui Zelenski, care este președinte de cinci ani, a crescut semnificativ după invazia rusă din februarie 2022, atingând un vârf de 90% în mai 2022, conform datelor Institutului Internațional de Sociologie din Kiev.

Cu toate acestea, acest nivel de popularitate a scăzut la 77% în decembrie anul trecut, la 64% în februarie și la 59% în luna mai, potrivit aceluiași institut, care a realizat sondajul la mijlocul lunii mai pe un eșantion reprezentativ de peste o mie de persoane.

În același timp, neîncrederea în președintele Zelenski a crescut la 36% în luna mai, comparativ cu 35% în februarie, 22% în decembrie și 7% în mai 2022, conform comunicatului.

Volodimir Zelenski se confruntă cu multiple provocări, printre care eșecul contraofensivei de anul trecut, o dezbatere intensă privind mobilizarea considerată adesea inechitabilă și scandaluri de corupție în rândul înalților funcționari.

Nu vor mai fi alegeri în Ucraina până la un armistițiu

 

Președintele ucrainean "își păstrează legitimitatea în ochii societății ucrainene" și "între 70% și 80%" din populație se opune organizării de noi alegeri prezidențiale, a comentat directorul executiv al institutului, Anton Grușețki, citat în comunicat.

Totuși, ucrainenii devin din ce în ce mai critici față de anumite numiri în guvern și sunt îngrijorați de "echitatea" din societate, în special în lupta împotriva corupției și distribuirea "echitabilă" a poverii războiului, a adăugat el.

Volodimir Zelenski, fost actor de comedie fără experiență politică, a fost ales președinte al Ucrainei în aprilie 2019 cu 73% din voturi, pentru un mandat de cinci ani, care a trebuit să fie prelungit sine die în contextul războiului. Popularitatea sa scăzuse la 37% înainte de invazia rusă.

Dacă Rusia nu ar fi lansat invazia, alegeri prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc în martie 2024. Însă legislația ucraineană interzice organizarea de alegeri în timpul legii marțiale.

După mai multe ezitări, autoritățile ucrainene au renunțat la ideea organizării de alegeri în timpul războiului, în condițiile în care 20% din Ucraina este ocupată de armata rusă și milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate.

Rusia încearcă să profite de această situație pentru a slăbi politic Kievul, iar Vladimir Putin, reales în martie pentru un al cincilea mandat pe fondul unor acuzații masive de fraudă, a declarat deja de mai multe ori că nu îl consideră pe Zelenski președinte legitim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel