Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Controverse în Spania, după ce violul a primit o nouă definiție: „Reduce pedepsele pentru cele mai grave infracțiuni sexuale“
WhatsApp
O hotărâre care va modifica definiţia spaniolă a violului a mai făcut un pas în direcţia transformării în lege după ce a fost aprobată de Senatul Spaniei.

Legislaţia va defini violul ca pe o relaţie sexuală neconsimţită, eliminând nevoia ca victimele să dovedească că s-au opus sau că au fost supuse unor violenţe sau intimidări.

Ruth Goñi, senator de Navarra, spune că legea privind libertatea sexuală "riscă prezumția de nevinovăție" și "îi individualizează pe bărbați". Senatoarea de Navarra critică, de asemenea, faptul că noua lege "protejează impunitatea obișnuită a proxeneților".

Ea a criticat marți, în Camera Superioară, că noua lege a libertății sexuale, "care se naște cu un singur scop, cel politic, îi singularizează pe bărbați, reduce pedepsele pentru cele mai grave infracțiuni sexuale, nu urmărește proxenetismul și, mai ales, demolează prezumția de nevinovăție".

Controverse în Spania, după ce violul a primit o nouă definiție

 

Potrivit lui Goñi, legea "pune în pericol prezumția de nevinovăție, baza sistemului nostru juridic, din cauza noii definiții a consimțământului expres, care aduce cu sine o inversare a sarcinii probei". "Prin aceasta, persoana acuzată va trebui să dovedească faptul că a existat consimțământ și nu invers. Acum, dacă nu vorbești, negi, ceea ce mută accentul pe bărbați, care trebuie să se asigure că cealaltă persoană este de acord. Unde este prezumția de nevinovăție?“, se întreabă senatoarea.

Pe de altă parte, după cum se arată într-un comunicat de presă, Goñi a criticat faptul că "dispare clasificarea comportamentelor mai puțin grave drept abuzuri sexuale" și "toate tipurile de comportament sunt transformate în agresiuni sexuale", astfel că "cu cât este mai mică infracțiunea, cu atât mai mare este pedeapsa propusă, iar cu cât este mai gravă, cu atât mai mult se va reduce pedeapsa".

Senatorul de Navarra a criticat, de asemenea, faptul că legea "nu conține nici măcar o singură referire la prostituție, a cărei legătură cu violența este foarte clară", amintind că articolele care îi sancționează pe proxeneți "au fost eliminate din lege printr-un amendament al PNV".

„Reduce pedepsele pentru cele mai grave infracțiuni sexuale“

 

În acest fel, în opinia sa, "proxenetismul necoercitiv și închirierea pentru terți (profitul din închirierea de spații pentru prostituție) au dispărut, astfel încât cei care profită de pe urma prostituției altora vor continua cu impunitatea lor obișnuită".

"Renumită pentru conținutul său, pentru procedura sa îndelungată și pentru că a fost singurul lucru pe care un ministru și ministerul său l-au făcut în întreaga legislatură, precum și pentru confruntarea socială pe care a provocat-o, legea "da este da" a trecut de la a vrea să protejeze și să apere libertatea sexuală a femeilor și să abordeze problema gravă a violenței sexuale în Spania, la a ignora drepturile constituționale ale tuturor spaniolilor", a conchis ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel