Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Haos în Brazilia. Bolsonaro nu acceptă înfrângerea, iar șoferii de TIR au blocat străzile ca să-l sprijine
WhatsApp
Șoferii de TIR din Brazilia au pus la cale o adevărată blocată pentru a-l sușine pe pierzătorul alegerilor, Jair Bolsonaro, cel care contestă victoria lui Lula da Silva. 

Poliţia braziliană ia măsuri pentru a pune capăt blocadei impuse de şoferii de camioane care îl sprijină pe preşedintele Bolsonaro, al cărui mandat s-a încheiat. Jair Bolsonaro nu a admis încă înfrângerea suferită în alegerile prezidenţiale de duminică în faţa lui Luiz Inácio Lula da Silva.

Corespondentul BBC transmite că era de aşteptat ca Jair Bolsonaro să nu coopereze, mai ales că spunea cândva că "doar Dumnezeu ar putea să-l scoată din birou". Deşi sunt semne de întrebare dacă va accepta înfrângerea suferită, o parte dintre aliaţii săi au procedat deja la acest lucru, iar faptul că victoria lui Lula a fost acceptată atât în ţară cât şi în străinătate, va fi mult mai greu pentru Bolsonaro să conteste rezultatul votului.

Între timp, potrivit informaţiilor apărute în presa locală, Lula va începe chiar de astăzi să-şi desemneze echipa de tranziţie, ceea ce reprezintă un alt semn că va avea loc o predare a puterii, chiar dacă persoana aflată în prezent în fruntea ţării nu doreşte acest lucru deocamdată, relatează Rador. 

Lupa speră ca de-acum Brazilia să fie primită în familia țărilor care contează

 

Luiz Inacio Lula da Silva a declarat duminică seara, după alegerea sa ca preşedinte, că Brazilia are nevoie de pace şi unitate, adăugând că ţara sa s-a întors pe scena internaţională şi nu mai vrea să fie un paria, informează luni AFP.

"Brazilia este pregătită să îşi reia rolul de conducere în lupta împotriva crizei climatice (...) Brazilia şi planeta au nevoie de un Amazon viu", a mai declarat liderul de stânga în discursul ţinut după victoria obţinută în alegeri.

Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, pe care Lula l-a învins duminică cu un scor foarte strâns în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a atras numeroase critici internaţionale pentru defrişările record a celei mai mari păduri tropicale de pe planetă care au avut loc în timpul mandatului său.

"Astăzi spunem lumii că Brazilia a revenit, este prea mare pentru a fi marginalizată în acest rol trist de paria în lume", a adăugat Lula, făcând referire la faptul că cea mai mare ţară din America Latină s-a izolat diplomatic în timpul mandatului exercitat de Bolsonaro.

Brazilia, una dintre cele mai mari țări din lume



Lula a pledat, de asemenea, pentru "o Brazilie egalitară, o Brazilie pentru toţi, a cărei prioritate este acordată celor care au cea mai mare nevoie"."Angajamentul nostru cel mai urgent este de a eradica din nou foametea", a subliniat el, în contextul în care 33 de milioane de brazilieni suferă de nesiguranţă alimentară.

"Voi guverna 215 milioane de brazilieni, nu doar pe cei care m-au votat. Nu există două Brazilii, suntem un singur popor, o singură naţiune", a spus el după o campanie electorală dură, care a divizat ţara.

"Această ţară are nevoie de pace şi unitate", a mai afirmat preşedintele ales, deoarece "nimeni nu vrea să trăiască într-o familie în care există discordie. Nimeni nu este interesat să trăiască într-o ţară divizată". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel