Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guvernul francez, remaniat. „Nu este un cabinet de vedete, dar nici unul eminamente politic"
WhatsApp
În Franţa a fost finalizată o largă remaniere a Guvernului, necesară după alegerile legislative de luna trecută. 

Luni, 4 iulie, a avut loc o remaniere ministerială pentru a înlocui miniștrii care nu au fost aleși la alegerile legislative. De asemenea, au fost create noi portofolii. Consiliul de miniștri este programat să aibă loc la ora 16.00, ora Parisului.

Noul executivul va trebui să facă faţă dezechilibrului politic din noua Adunare Naţională, după ce paartidul prezidenţial a pierdut majoritatea absolută care să îi permită să guverneze independent. 

Compus din 42 de persoane, noul guvern este paritar, în sensul că sunt la fel de mulți bărbați ca și femei. Cu toate acestea, bărbații ocupă mai multe posturi ministeriale decât femeile, care sunt majoritare ca secretari de stat. Un premier, 31 de miniştri şi 10 secretari de stat, paritatea asigurată prin prezenţa a 22 de femei şi 22 de bărbaţi în noul guvern francez, dirijat de acelaşi premier desemnat în luna mai, după prezidenţiale, Elisabeth Borne, potrivit Radio România Actualități.

Guvernul francez, remaniat: "Nu este un cabinet de vedete, dar nici unul eminamente politic"

 

Preşedintele Emmanuel Macron a semnat în această dimineaţă decretul de numire în funcţie a noilor miniştri şi a convocat prima şedinţă de guvern pentru după-amiază. "Nu este un cabinet de vedete, dar nici unul eminamente politic".

Preşedintele Macron şi premierul Borne au optat pentru personalităţile cunoscute drept competente în domeniile de care se vor ocupa, calitate indispensabilă pentru a negocia cu opoziţia şi a obţine aprobarea în parlament a proiectelor de lege propuse.

Remanierea i-a vizat în primul rând pe membrii Guvernului care au pierdut mandatul de deputat în circumscripţiile în care au candidat la legislative, fiind obligaţi să părăsească poziţia ministerială, iar în al doilea rând a permis completarea cabinetului restrâns format după alegerile prezidenţiale.

A fost creat astfel un minister al locuinţei, însărcinat cu dezvoltarea construcţiei de locuinţe sociale, dar şi cu renovarea termică a clădirilor, sprijinită prin proiecte gigant finanţate de stat.

Reacțiile opoziției

 

Opoziția a reacționat dur la anunțul noii echipe guvernamentale.

În cadrul Raliului Național (RN), deputata și fosta candidată la prezidențiale Marine Le Pen a deplâns pe Twitter că "cei care au eșuat sunt cu toții renumiți". 


Unul dintre purtătorii de cuvânt ai partidului, Julien Odoul, a denunțat "o mică și mediocră operațiune de reciclare și de refulare".

"Macronie în galeră de recrutare", adică "semnul unei puteri în proces de descompunere", a fost de acord președinta grupului La France Insoumise (LFI) din Adunarea Națională, Mathilde Panot, în timp ce purtătorul de cuvânt al PCF, Ian Brossat, a criticat un "nou joc al scaunelor muzicale".

Deputatul Europe Ecologie Les Verts (EELV), Sandrine Rousseau, a denunțat preluarea portofoliului Tranziției Ecologice de către Christophe Béchu, "nu s-a intersectat niciodată cu cea mai mică luptă ecologică".

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel