Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guvernul de la Sofia i-a dat Laurei Kovesi fosta clădire emblematică a UFD
WhatsApp
Procurorii delegaţi europeni din Bulgaria vor avea sediul în fosta clădire a Uniunii Forţelor Democrate (UFD) de pe strada Georghi Sava Rakovski nr. 134 din Sofia, a anunţat ministrul interimar al justiţiei, Krum Zarkov, pentru postul public de radio BNR, titrează Rador.

"Este foarte probabil ca, în zilele următoare, adresa Parchetului European în Bulgaria să fie pe Rakovski 134, o clădire destul de cunoscută. aceasta este liberă în prezent şi nu va fi nimeni evacuat. Următoarea etapă este angajarea procurorilor europeni delegaţi, iar astfel aceştia vor avea toate condiţiile pentru a acţiona independent şi de a "trage cortina" asupra unor probleme pe care procuratura bulgară nu a reuşit să le rezolve", a spus Zarkov.

El a explicat că a semnat o scrisoare către Ministerul Dezvoltării Regionale şi guvernatorul regional, pentru că imobilul de pe strada Rakovski 134 este proprietate public - privată şi trebuie pusă la dispoziţia Consiliului Judiciar Superior (CJS), care, la rândul său, îl va pune la dispoziţia procurorilor delegaţi europeni.

Guvernul de la Sofia i-a dat Laurei Kovesi fosta clădire emblematică a UFD

 

Krum Zarkov a mai spus că este foarte importantă şi întrebarea privind atribuţiile procurorului general şi cadrul constituţional în care îşi desfăşoară activitatea. "Şi aici sunt lucruri care se pot face fără parlament. Printr-o altă interpretare extinsă a acestei supravegheri de legalitate, parchetul are practic posibilitatea să pună sub controlul său, sau măcar sub o anumită formă de frică, întreaga administraţie a statului, puterea executivă, inclusiv miniştri. Această întrebare, odată pusă în faţa Curţii Constituţionale, dacă el pune limite acestei atribuţii, va fi foarte importantă pentru dezbaterile ulterioare", a comentat ministrul interimar.

Krum Zarkov a anunţat că guvernul interimar urmează să pregătească o astfel de întrebare pentru Curtea Constituţională, iar în primele zile ale lunii septembrie aceasta va fi prezentată miniştrilor. "Actuala componenţă a CJS arată că, atâta timp cât îl susţine pe procurorul-general, procedura de înlăturare a acestuia nu poate ajunge la final, chiar dacă doi miniştri anteriori ai justiţiei - Ianaki Stoilov şi Nadejda Iordanova - au arătat că un astfel de mecanism există", a mai spus Zarkov.

 

Kovesi, despre o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale: „O să răspund în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO”

 

Procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi spune că nu va candida la alegerile prezidențiale din România din 2024, așa cum se vehiculează în spațiul public din România.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, ea a declarat că nu-și dorește o carieră politică nici după încheierea mandatului său la conducerea Parchetului European.

Răspunsul șefei Parchetului European a fost categoric: „Nu, nu doresc să candidez la președinția României. Poate, ca să fiu mai clară, răspunsul meu este «Nu», «No», «Nein», «Nie» și, dacă mai practic puțin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund „Nu” în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO”.

Ea a explicat că principala sa preocupare ține de activitatea sa la Parchetul European.

„Principala mea atribuție a fost să construiesc o instituție. Am construit-o de la zero. Când am fost numită, am fost oarecum singură, am avut doar o echipă mică, de câțiva colegi, cu care am construit absolut tot, începând de la proceduri, buget, recrutări de personal. Suntem la început de drum. Vreau să construiesc o instituție europeană, independentă, puternică, care să protejeze mai bine bugetul Uniunii Europene. În momentul în care mandatul meu va ajunge la final, o să am, spun eu, o cunoaștere unică. O să cunosc foarte bine 22 de sisteme de justiție din Europa și nu doresc să candidez la președinția României”, a spus Laura Codruța Kövesi, pentru Radio Europa Liberă Moldova.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel