Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guvernul Dăncilă pregătește o lovitură năucitoare ONG-urilor/ Cine a pus ochii pe ariile protejate
WhatsApp
Premierul României, Viorica Dăncilă

Guvernul Dăncilă pregătește o ordonanță de urgență cu efecte grave asupra ariilor protejate. Practic, prin această ordonanță sunt eliminate dintr-un foc toate ONG-urile care până acum au salvat prin activitatea lor ariile protejate. Acestea vor fi preluate de o agenție nou înființată. Fostul ministru liberal al mediului afirmă că dacă această ordonanță va fi votată efectele vor fi devastatoare.

"Se preiau toate atributiile custozilor de catre o institutie fara experienta si rezultate demonstrate in aplicarea eficienta a masurilor de conservare in ariile protejata. Principalul elect este riscul declansarii procedurii de infringement pentru nerespectarea masurilor de conservare si protejare a biodiversitatii conform angajamentelor europene din cauza administrarii ariilor naturale protejate. Prin modificarile legislative se preiau toate atributiile custozilor de catre o institutie fara experienta si rezultate demonstrate in aplicarea eficienta a masurilor de conservare in ariile protejata. Corect ar fi fost ca Agentia sa prea in administrate ariile protejate fara custozi, sa demonstreze ca le administreaza eficient  si apoi sa se realizeze un parteneriat cu custozii pentru administrarea in comun a celor administrate de acestia", ne-a declarat fostul ministru al Mediului, Lucia Varga, PNL.

Articolul 20 din ordonța guvernului prevede că de la data înfiinţării structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, atribuţiile custozilor vor fi preluate de către acestea.

Este limpede că acest act normativ este ostil ONG urilor, care au fost practic eliminate, numaiputând administra arii protejate.

Printre efectele acestei decizii se numără - eliminarea din sistem a unor oameni cu expertiză în domeniul conservării biodiversitatii, riscul de neimplementare a proiectelor europene câștigate de aceștia și care sunt în derulare, cu risc de nerespectare a angajamentelor europene în domeniu, bariere în accesarea fondurilor europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel