Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guvernul britanic va concepe un plan prin care să-i atragă pe tinerii români la muncă în Marea Britanie 
WhatsApp
Noi discuții pentru facilitarea accesului tinerilor europeni la muncă în Marea Britanie.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

O nouă schemă de mobilitate a tinerilor care să faciliteze revenirea europenilor la muncă în Marea Britanie ar putea fi luată în considerare, în contextul unor discuții între premierul britanic și președintele Comisiei Europene. Întâlnirea dintre Ursula von der Leyen și Sir Keir Starmer, programată pentru această săptămână, ar putea deschide calea pentru un acord care să permită cetățenilor sub 30 de ani să lucreze în Marea Britanie și viceversa, după încheierea liberei circulații în urma Brexitului.

În prezent, cetățenii europeni care doresc să lucreze în Marea Britanie pe o perioadă mai lungă de șase luni trebuie să solicite o viză de lucrător calificat, cu condiția obținerii unui salariu minim anual de 38.700 de lire sterline (46.472 euro). Totuși, tinerii sub 26 de ani care lucrează în anumite domenii, precum baletul clasic, zidăria sau muzica de orchestră, pot solicita o viză la un prag de salariu redus de 30.960 de lire sterline (37.164,60 euro).

Ambasadorul UE în Marea Britanie, Pedro Serrano, a sugerat posibilitatea unei scheme de mobilitate care să le permită tinerilor să lucreze temporar în Marea Britanie, de exemplu, pentru un an. Totuși, discuțiile rămân la nivel incipient, iar problema migrației continuă să fie un subiect sensibil atât în Marea Britanie, cât și în Europa.

Înainte de Brexit, sectorul ospitalității din Marea Britanie depindea de tinerii lucrători din UE, în special din România, Polonia și Spania, care reprezentau 12,3% din forța de muncă în 2019. După plecarea a aproximativ 120.000 de lucrători din acest sector, industria a suferit un deficit semnificativ de competențe, în ciuda faptului că un număr tot mai mare de britanici își caută acum locuri de muncă în acest domeniu.

În contextul acestor schimbări, Couriere della Sera a semnalat recent pierderea oportunităților pentru tinerii italieni, care, anterior, considerau Londra o destinație atractivă pentru dezvoltarea carierei.
Deși o propunere a UE din aprilie pentru un acord post-Brexit care ar fi permis tinerilor să trăiască, să studieze și să lucreze timp de până la patru ani a fost respinsă, există speranțe că actualele negocieri ar putea aduce o schimbare pozitivă. Totuși, rămâne de văzut dacă premierul Starmer, cunoscut pentru poziția sa fermă pe această temă, va accepta o astfel de inițiativă.

--------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel