Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania, sprijin financiar pentru refugiați, după retragerea SUA
WhatsApp
 Guvernul german s-a angajat vineri să crească semnificativ finanţarea pentru Agenţia ONU care îi sprijină pe refugiaţii palestinieni, după ce SUA şi-au suspendat ajutorul, relatează dpa. 

Ministrul german de externe Heiko Maas a afirmat că această criză de finanţare pentru Agenţia Naţiunilor Unite pentru palestinieni (UNWRA) alimentează incertitudinea. 

"Pierderea acestei organizaţii ar putea declanşa o reacţie în lanţ incontrolabilă", a spus el. 

Germania a oferit deja în acest an un ajutor de 81 de milioane de euro (94 de milioane de dolari) pentru UNWRA, a precizat el, adăugând că Berlinul este pregătit să îşi sporească sprijinul. Haas nu a avansat însă cifre. 

"Ne pregătim în prezent să oferim un sprijin suplimentar semnificativ", a precizat Haas într-o scrisoare către miniştrii de externe din UE, consultată de Reuters. 

Deficitul lăsat de SUA 

El a subliniat că este clar că această suplimentare a fondurilor de către Germania nu va acoperi deficitul de 217 milioane de dolari lăsat de retragerea SUA şi a făcut apel la Uniunea Europeană şi la statele membre să acţioneze pentru stabilirea "unei baze financiare sustenabile pentru această organizaţie". 

Iordania a transmis joi că va lansa o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta la supravieţuirea UNWRA, inclusiv printr-un apel adresat Ligii Arabe. 

UNRWA se confruntă cu o criză de fonduri după ce SUA, cel mai mare donator al său, şi-au suspendat finanţarea la începutul anului, spunând că agenţia trebuie să facă reforme, pe care nu le-au menţionat însă, şi făcând apel la palestinieni să reia negocierile de pace cu Israelul. 

Agenţia a fost fondată în 1949 după primul război arabo-israelian, în urma unui exod de circa 700.000 de refugiaţi care au fugit sau au fost alungaţi din Israel la fondarea acestuia ca stat. 

UNRWA se ocupă acum de peste 5 milioane de persoane în Iordania, Liban, Siria şi teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel