Gunoaie și mașini stricate la marginea drumului, muzică tare până dimineața, oi sacrificate în curți: Acestea sunt câteva dintre acuzațiile pe care cetățenii din orășelul Wesselburen (districtul Dithmarschen) le-au formulat acum câteva săptămâni, în cadrul unei întâlniri a locuitorilor, la adresa persoanelor din România care locuiesc aici de ani de zile și care ajută la recoltă ca lucrători sezonieri.
Primarul din Wesselburens, Holger Ehlers (CDU), vrea acum să liniștească apele în sat și a înființat un grup de lucru pentru integrare. Din acesta fac parte reprezentanți ai politicii locale, ai biroului Büsum-Wesselburen, ai poliției și ai parohiei. "Am obținut deja primele succese, de exemplu, am intrat în contact cu reprezentanți ai familiilor extinse de români, așa că pe viitor vrem să vorbim direct cu românii", relatează Ehlers.
În urmă cu câțiva ani, primele familii dintr-o regiune îndepărtată a României au venit în Dithmarschen. Au găsit de lucru în agricultură, în special la numeroșii cultivatori de varză. De-a lungul anilor, tot mai mulți români au venit în regiunea dintre Wesselburen și Marne. Unii dintre ei au cumpărat case vechi în centrul orașului Wesselburen, le-au renovat și au locuit acolo cu familiile lor numeroase.
Între 85 și 90 la sută dintre ajutoarele de recoltă provin din România, spune Christian Ufen, președintele Asociației legumicultorilor din Dithmarschen. Acest lucru este "de o importanță foarte mare" pentru legumicultura din Dithmarschen, spune Ufen.
Wesselburen a ajuns pe prima pagină a ziarelor în această vară: într-o zi toridă de vară din iulie, a avut loc un incident în piscina în aer liber. Se pare că un grup de bărbați români au consumat alcool în piscină și au existat strigăte, certuri și sticle aruncate. Managerul a chemat poliția pentru că bărbații nu i-au respectat ordinele. Patru mașini de poliție s-au deplasat la piscină. Întrucât bărbații nu s-au supus ordinelor de a pleca, piscina a fost închisă prematur, iar poliția a evacuat zona.
Cu ajutorul grupului operativ, ne aflăm acum pe drumul cel bun, a declarat primarul Ehlers. "Și acest lucru se poate face numai dacă lucrăm împreună la el", subliniază el. "Cineva care nu se poate comporta aici trebuie să simtă, de asemenea, că acest lucru nu este posibil". Primarul din Wesselburens este încrezător că, prin multe discuții și contacte directe, se poate ajunge la o coexistență mai bună. "De la incidentul de la piscina în aer liber, a fost liniște aici, nu s-a mai întâmplat nimic comparabil. Și am primit acest feedback și din partea populației".
De asemenea, raionul vrea să facă mai mult pentru a ajuta persoanele din România. Situația din Wesselburen se dezvoltă de ani de zile, spune Daniela Erdmann, șefa diviziei de afaceri sociale din districtul Dithmarschen. "Mai presus de toate, trebuie să ajungem la familii relativ devreme", spune ea. Acest lucru înseamnă că tinerii trebuie să fie abordați prin intermediul centrelor de zi, al școlilor și al serviciilor deschise pentru tineret.
Managementul de cartier al Diakonie este deja o abordare bună, spune Erdmann. Un asistent social cu rădăcini românești lucrează acolo. "Acum am dori să numim cât mai curând posibil un lucrător de stradă care să se ocupe de tinerii români. Postul a fost deja scos la concurs și ar trebui să fie ocupat în curând". Lucrătorul de stradă ar trebui să intre în contact direct cu tinerii, să îi abordeze în curțile școlilor, pe terenurile de joacă și în fața supermarketurilor. De asemenea, sunt importante și cursurile suplimentare de limbă, precum și informarea femeilor românce cu privire la drepturile lor în Germania.
York Wollatz are o fermă în Süderdeich, lângă Wesselburen, și se bazează de mai mulți ani pe muncitori români - în special pentru recolta de varză. "Cred că pentru aproape toate fermele de aici care cultivă legume, culegătorii români sunt principala forță de muncă", spune el. Germanii tind să nu fie găsiți pentru această muncă în câmp și în fermă. Patru persoane din România lucrează acum pentru el pe tot parcursul anului, în mod permanent. "Pe lângă varză, aici cultivăm și cartofi și morcovi, iar când nu am nevoie de muncitori pe câmp, îi folosesc în sectorul turistic". Wollatz are, de asemenea, apartamente de vacanță și cai la ferma sa, așa că există întotdeauna ceva de făcut.
"Încerc să intru în contact personal, să construiesc o relație, în ciuda problemelor de limbă", subliniază Wollatz. "Pentru mine este important să am o relație corectă, ceea ce include, de asemenea, să arăt că sunt bine dispus față de ei". Regulile trebuie să fie explicate. "Românii provin dintr-o cultură complet diferită, habar nu au despre unele lucruri - cum ar fi separarea deșeurilor. Trebuie să le spunem asta - și apoi totul se rezolvă". Pe de altă parte, trebuie să suporți și petrecerile, spune Wollatz.
Mădălin Duna lucrează la ferma lui Wollatz de peste doi ani. Se simte ca acasă în Dithmarschen, spune el. Spre deosebire de unii dintre compatrioții săi, Duna vorbește bine germana și uneori glumește cu șeful său, York Wollatz, în timpul unei pauze. Tânărul de 24 de ani locuiește împreună cu soția sa într-un apartament închiriat în Wesselburen și ar dori să rămână în Dithmarschen. "Nu am niciun stres aici. Totul este în regulă. Nu pot spune încă sută la sută, dar atâta timp cât mi se potrivește, vreau să rămân aici", subliniază Duna.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News