Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grevele din Germania au avut efect: Deutsche Bahn și sindicatele sunt aproape de un acord salarial
WhatsApp
Vești bune din Germania. Sindicatele și operatorul feroviar Deutsche Bahn anunță că sunt aproape de un acord cu privire la salarii, astfel că grevele vor înceta, transmite Reuters. 

Sindicatul mecanicilor de locomotivă GDL din Germania și operatorul feroviar Deutsche Bahn au anunțat sâmbătă că au reluat negocierile, ceea ce indică faptul că s-ar putea ajunge în curând la un acord după luni de dispute legate de salarii și greve.

"Negocierile sunt intense, dar constructive. S-a ajuns la o înțelegere pe mai multe subiecte", au declarat GDL și Deutsche Bahn în două declarații identice, adăugând că ambele părți sunt încrezătoare că ar putea anunța un rezultat săptămâna viitoare și că nu vor mai fi greve până atunci.

Săptămâna trecută, Deutsche Bahn a pierdut un proces împotriva GDL, care urmărea să împiedice desfășurarea unei noi runde de greve planificate în transportul de marfă și de pasageri, după ce sindicatul a anunțat o a șasea rundă de greve în lunga dispută privind orele de lucru și salariile.

Greve de amploare în Germania

 

Sistemul feroviar german, cunoscut pentru punctualitatea și eficiența sa, a fost lovit de o serie de greve în ultimele luni, perturbând semnificativ călătoriile a milioane de pasageri. 

Principalele cauze care au declanșat acțiunile sindicale se regăsesc în sfera negocierilor salariale, a condițiilor de muncă și a impactului inflației.

Negocieri tensionate: Sindicatul GDL, reprezentând o forță semnificativă a mecanicilor de locomotivă, a inițiat multiple greve cu scopul obținerii unor creșteri salariale semnificative. Revendicările includ și reducerea programului de lucru la 35 de ore pe săptămână, menținând totodată nivelul actual al salariilor.

Condiții de muncă sub lupă: Sindicaliștii feroviari au criticat vehement conducerea Deutsche Bahn pentru supraîncărcarea de muncă a personalului, lipsa de resurse umane și problemele legate de siguranța în muncă. Toate acestea, susțin ei, afectează negativ moralul și eficiența angajaților.

Inflația pune presiune: Creșterea galopantă a prețurilor la energie și alimente a accentuat presiunea exercitată de sindicate pentru obținerea unor creșteri salariale care să compenseze pierderea puterii de cumpărare a angajaților din domeniul feroviar.

Cronologia grevelor

Octombrie 2023: Prima grevă organizată de GDL a perturbat traficul feroviar timp de 24 de ore.

Noiembrie 2023: O nouă grevă, de 5 zile, a paralizat aproape complet sistemul feroviar german.

Ianuarie 2024: Cea mai lungă grevă din istoria Deutsche Bahn a durat 6 zile și a provocat pagube economice semnificative.

Martie 2024: O grevă de 24 de ore a afectat din nou traficul feroviar, cu perturbări majore pentru pasageri.

 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel