În acelaşi timp, Germania a renunţat la avertizarea generală privind călătoriile în 160 de ţări din afara Uniunii Europene şi va evalua separat fiecare ţară, conform numărului de infecţii cu coronavirus.
Institutul Robert Koch (RKI), care răspunde de controlul bolilor, a desemnat ca zone de risc, pentru prima oară de la începutul pandemiei, teritorii din Regatul Unit, respectiv Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, din Lituania şi din Estonia.
Pe listă mai figurează departamentele Pays de la Loire şi Bourgogne din Franţa şi au fost adăugate noi regiuni din Croaţia, Irlanda, România, Slovenia şi Ungaria.
Miercuri seara, Ministerul de Externe de la Berlin a publicat online o avertizare de călătorie în Belgia, Lituania şi România.
Clasificarea ca zonă de risc, urmată de avertizarea de călătorie, se face dacă numărul de infecţii noi cu coronavirus depăşeşte 50 la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile. Avertizarea nu reprezintă o interdicţie, ci este considerată o modalitate semnificativă de descurajare a deplasărilor, în special cu scop turistic. De asemenea, avertizările permit consumatorilor să anuleze rezervările, fără a pierde sumele aferente.
Pentru germani au rămas puţine ţări care nu sunt vizate nici de avertizări de călătorie, nici de recomandări, mai ales că - observă dpa - listele sunt actualizate în prezent în Europa o dată la câteva zile. După cele mai recente decizii de la Berlin, 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt considerate cel puţin parţial zone de risc de coronavirus, iar patru - Belgia, Cehia, Luxemburg şi Spania sunt incluse integral în categoria respectivă. Polonia este singura ţară vecină cu Germania care nu se află deocamdată pe lista de risc, însă numărul de infecţii este şi acolo în creştere. Dintre destinaţiile turistice populare, au rămas neafectate de avertizări Cipru, Grecia, Italia şi Malta.
De pe lista zonelor de risc au fost eliminate cantonul Fribourg din Elveţia şi judeţele Zadar şi Sibenik-Knin din Croaţia.
În afara UE, peste 130 de ţări depăşesc pragul de infecţii, calificându-se ca zone de risc din punctul de vedere al Germaniei, iar în alte 50 de ţări călătoriile nu sunt recomandate din cauza restricţiilor la intrare sau din cauza restricţiilor la ieşirea din UE. Din acest grup face parte şi Thailanda, o destinaţie turistică apreciată în sezonul rece, chiar dacă nu s-au înregistrat decât foarte puţine infecţii cu coronavirus; această ţară a interzis însă accesul turiştilor străini.
Avertizarea generală privind călătoriile fusese emisă de ministrul german de externe, Heiko Maas, în 17 martie, după închiderea multor frontiere şi întreruperea unor legături aeriene. Măsurile respective au blocat în străinătate mii de cetăţeni germani. Restricţia a fost ridicată pentru majoritatea ţărilor europene în 15 iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News