Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța. Peste 100 de morminte dintr-un cimitir evreiesc au fost PROFANATE. Au fost desenate ZVASTICI pe ele
WhatsApp
"Inscripţii antisemite" au fost găsite marţi pe 107 morminte în cimitirul evreiesc din Westhoffen, în apropiere de Strasbourg, estul Franţei, a anunţat într-un comunicat prefectura departamentului, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Această descoperire survine în condiţiile în care tag-uri antisemite au fost găsite deja în comuna Schaffhouse-sur-Zorn'', la aproximativ 20 de kilometri de Westhoffen, potrivit sursei citate. Jandarmeria ''efectuează în prezent primele acte de constatări şi investigaţii'' în cimitirul profanat.

"Este consternare, şoc", a reacţionat Maurice Dahan, preşedinte al Consistoriului Israelit din departamentul Bas-Rhin. Potrivit acestuia, cimitirul are aproximativ 700 de morminte. Cele care au fost profanate sunt ''în principal'' marcate cu ''svastici'', a adăugat el.

La rândul său, prefectul Jean-Luc Marx a condamnat ''cu cea mai mare fermitate aceste odioase acte antisemite care lovesc din nou Bas-Rhin şi şi-a exprimat sprijinul total pentru comunitatea evreiască'', se arată în comunicat.

Alsacia se confruntă de câteva luni cu o recrudescenţă de grafiti şi acţiuni cu caracter antisemit şi/sau rasist.

În acelaşi departament Bas-Rhin, 96 de morminte ale cimitirului evreiesc din Quatzenheim, la aproximativ 15 kilometri de Westhoffen, au fost marcate cu însemne antisemite pe 19 februarie, precum şi în cel din Herrlisheim, nord-estul Strasbourg-ului, la 11 decembrie 2018.

La jumătatea lunii aprilie, însemne rasiste şi antisemite au fost descoperite pe zidurile primăriei din Dieffenthal (Bas-Rhin). Câteva zile mai târziu, svastici şi insulte au fost înscrise pe faţada casei unei deputate din Schiltigheim, în apropiere de Strasbourg.

Scrieri cu caracter antisemit au fost descoperite şi la începutul lunii martie în faţa unei şcoli din Strasbourg precum şi svastici pe zidurile unei vechi sinagogi din Mommenheim. Primării şi funcţionari au fost de asemenea ţinta unor astfel de acţiuni.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel