Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Florida declară stare de urgență. Furtuna tropicală Ian se transformă în uragan și se îndreaptă spre Cuba
WhatsApp
Meteorologii spun că furtuna tropicală Ian s-a transformat în uragan, în timp ce se apropie de Cuba, urmând o traiectorie care ar trebui să o ducă spre Florida în zilele următoare.
Florida declară stare de urgență. Furtuna tropicală Ian se transformă în uragan și se îndreaptă spre Cuba / Foto: Unsplash

Ian a fost prognozat să se intensifice rapid și să devină un uragan major chiar de la sfârșitul zilei de luni.

Autoritățile cubaneze au suspendat cursurile în provincia Pinar del Rio și au anunțat că vor începe evacuările luni, întrucât se preconiza că Ian se va intensifica înainte de a ajunge în partea de vest a insulei, în drumul său spre Florida.

 

O avertizare de uragan este în vigoare pentru Grand Cayman și pentru provinciile cubaneze Isla de Juventud, Pinar del Rio și Artemisa

 

Centrul național american pentru uragane a declarat că Ian ar trebui să ajungă în partea de extremă-vest a Cubei la sfârșitul zilei de luni sau la începutul zilei de marți, lovind în apropierea câmpurilor de tutun din țară.

Acesta ar putea deveni un uragan major înainte de a ajunge probabil în Florida la mijlocul săptămânii, posibil pe coasta de vest a statului sau în Panhandle.

Mass-media de stat din Cuba, Granma, a declarat că autoritățile vor începe să evacueze oamenii din zonele vulnerabile luni dimineața devreme în provincia Pinar del Rio, situată în extremitatea vestică a țării.

 

Cursurile au fost suspendate din auza furtunii

 

Luni, la ora 5 dimineața, Ian se deplasa spre nord-vest cu o viteză de 13 mile pe oră, la aproximativ 90 de mile sud-vest de Grand Cayman, potrivit centrului.

Avea vânturi maxime susținute de 75 de mile pe oră, conform Daily Mail.

Între timp, rezidenții din Florida îl urmăreau cu atenție pe Ian, în timp ce acesta se deplasa amenințător prin Caraibe, pe o traiectorie spre acest stat.

Guvernatorul Ron DeSantis a declarat stare de urgență în toată Florida și i-a îndemnat pe locuitori să se pregătească pentru ca furtuna să lovească mari porțiuni ale statului cu ploi abundente, vânturi puternice și mări în creștere.

 

Meteorologii nu sunt încă siguri de locul exact în care Ian ar putea ajunge la țărm

 

Meteorologii nu sunt încă siguri de locul exact în care Ian ar putea ajunge la țărm, modelele actuale indicând-o spre coasta de vest a Floridei sau spre regiunile panhandle, a spus el.

'Vom continua să monitorizăm traiectoria acestei furtuni. Dar este cu adevărat important să subliniem gradul de incertitudine care încă există', a declarat dl DeSantis la o conferință de presă duminică, avertizând că 'chiar dacă nu vă aflați neapărat chiar în ochiul furtunii, vor exista efecte destul de ample în tot statul'.

Inundații rapide și urbane sunt posibile în Florida Keys și în peninsula Florida până la mijlocul săptămânii, iar apoi ploi abundente au fost posibile pentru nordul Floridei, Florida panhandle și sud-estul Statelor Unite în cursul acestei săptămâni.

 

Președintele Joe Biden a declarat stare de urgență

 

Agenția a plasat duminică seară o alertă de furtună tropicală deasupra părții inferioare a insulei Florida Keys și i-a sfătuit pe locuitorii Floridei să își pregătească planuri împotriva uraganelor și să monitorizeze actualizările privind evoluția traiectoriei furtunii.

Președintele american Joe Biden a declarat, de asemenea, stare de urgență, autorizând Departamentul pentru Securitate Internă și Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență (Fema) să coordoneze ajutorul în caz de dezastru și să ofere asistență pentru protejarea vieților și a bunurilor.

Președintele și-a amânat o călătorie programată pentru 27 septembrie în Florida din cauza furtunii.

Rezidenții ar trebui să înceapă pregătirile, inclusiv să strângă provizii pentru eventualele pene de curent, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel