„Avem veşti bune: socialul a fost azi în vizită la noi acasă şi au demarat procedurile pentru reîntoarcerea copiilor acasă. Au fost extrem de amabili şi prietenoşi. Ceva s-a întâmplat. Slavă Domnului! Doamne ajută! Vă iubim pe toţi“.
Acesta este mesajul Cameliei Smicală, unul prin care făcea cunoscut faptul că, după ani de coşmar trăiţi în Finlanda, acolo unde s-a războit cu autorităţile care au despărţit-o într-un mod brutal de copiii săi, lucrurile par să se schimbe.
Camelia Smicală, medic fost urgentist la Spitalul Judeţean Neamţ a plecat din România şi a profesat în ţara nordică menţionată, s-a căsătorit în 2005 cu un finlandez, dar, conform susţinerilor sale, acesta o abuza şi a decis să se despartă de soţ, lucru petrecut în 2015.
De atunci a început drama doctoriţei, copiii fiindu-i luaţi de stat şi instituţionalizaţi. Toate demersurile acesteia pentru recuperarea fiului şi fiicei nu au avut rezultat, la fel soldându-se cele iniţiate la nivel parlamentar, guvernamental, ale unor organizaţii nonguvernamentale sau protestele publice faţă de atitudinea autorităţilor din Finlanda, relatează Adevărul. Mai mult, în 2017, Camelia Smicală a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru că a susţinut public că este victima unor abuzuri ale statului finlandez, fiind acuzată că s-a opus prin violenţă autorităţilor, primind şi amenzi consistente.
Toate acestea pentru că încerca să-şi recupereze copiii, ei fiind internaţi în centre sociale separat unul de celălalt. După postarea recentă de pe Facebook, a primit şi răspunsuri, în două dintre ele fiind scris: „Slavă lui Dumnezeu şi Maicii Sale! Cu prima ocazie pe care o aveti, repatriaţi-vă, stimată doamnă!“ şi „Chiar dacă a fost o zi neagră, totuşi azi s-au întâmplat şi lucruri bune pentru care mă bucur enorm; s-a decis reîntregirea familiei doctorului Camelia Smicală, prin eliberarea copiilor acestei doamne din lagărele pt. copii finlandeze“.
Şi fiul medicului, Mihai, acum în vârstă de 15 ani, şi fiica, Maria, de 13 ani, au protestat cum au putut faţă de situaţia în care se aflau, cerând insistent să fie lăsaţi să locuiască înpreună cu mama. În decembrie 2019, ei au evadat dintr-un centru social al statului, dar au fost prinşi de poliţie pe 15 ianuarie 2020 şi internaţi la o clinică de psihiatrie, iar împotriva mamei se declanşa altă anchetă.
Apoi, pe reţelele de socializare au apărut mesajele celor doi copii, care cereau ajutor, spunând că s-au săturat de cele ce li se întâmplă, că vor să fie „scoşi din Finlanda“ şi că doresc să aibă o viaţă normală.
„Eu sînt Mihai. Am fugit de la casa de copii pentru că mi-a fost frică. M-au sunat de la casa de copii când am fost la şcoală şi mi-au zis că vin să mă ia. Mi-a fost frică de faptul că mă vor duce undeva unde nu o să o mai văd pe mama. Vă rog să mă ajutaţi cumva, să mă scoateţi de aici, de la casa de copii şi poate şi din Finlanda, pentru că eu nu mai pot“, transmitea Mihai Smicală.
La fel de relevant este şi ceea ce spunea sora: „Eu sunt Maria. Îmi este frică de faptul că, dacă merg înapoi la casa de copii, nu pot să o văd pe mama, nu pot să am o viaţă normală. Vreau acasă la mama“.
Din păcate, nenumăratele solicitări ale celor doi fraţi şi ale mamei n-au avut nici un ecou la autorităţile din Finlanda, iar la cele din România au determinat câteva palide luări de poziţie, fără nici un efect.
Înainte ca fiul şi fiica să fie prinşi, Camelia Smicală era audiată de autorităţile judiciare, pe 10 ianuarie 2020, postând, tot pe Facebook, un mesaj în care arăta că se temea ca nu cumva să fie găsită vinovată de plecarea celor doi de la casa de copii: „Nu mă pot apăra împotriva abuzurilor. Este mai rău decât în Coreea de Nord. Autorităţile finlandeze nu au nici un motiv legal pentru care au privat copiii de libertate timp de 5 ani şi i-au torturat psihic. Aşa că, îmi fabrică acuzaţii şi se pregătesc să mă condamne, nevinovată“.
În iulie 2019, Camelia Smicală avea parte de altă „bucurie“, o amendă de 16.771 de euro. Motivul: l-ar fi defăimat pe fostul soţ şi i-ar fi încălcat dreptul la viaţă privată. Sancţiunea a determinat luări de poziţie în România, Alianţa pentru Demnitate Naţională deschizând un cont pentru donaţii, în care se preciza: „Noi ce facem, fraţilor: ne solidarizăm pe bune sau ne limităm la consolări exprimate pe Facebook? Reuşim să depăşim un pic postura de spectatori şi să facem din amenda Cameliei o amendă naţională, ce ziceţi?“.
În toată această tristă poveste, o întrebare la care autorităţile finlandeze nu au răspuns este următoarea: de ce copiii nu au fost încredinţaţi tatălui, dacă el a depus reclamaţiile în urma cărora minorii au fost instituţionalizaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News