Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europa de Est deține cheia menținerii puterii în Ucraina
WhatsApp
În Lituania, un transformator electric uriaș, dezafectat, construit în 1980 în Ucraina de astăzi, a fost curățat de praf și pregătit pentru a fi expediat. Acesta va călători pe mare până în România și apoi înapoi în Ucraina, posibil în următoarele săptămâni.

Rokas Masiulis, șeful rețelei electrice din Lituania, a declarat că firma sa caută în depozite orice altceva de care Ucraina ar putea avea nevoie pentru a repara daunele provocate sistemului său de electricitate de atacurile repetate cu rachete rusești.

"Ucrainenii spun că nu au nimic împotrivă să primească orice, inclusiv lucruri care nu funcționează sau care sunt stricate, deoarece pot repara singuri echipamentele", a declarat el pentru Reuters.

 

Occidentul se grăbește să refacă stocurile de arme și muniții ale Kievului

 

În timp ce Occidentul se grăbește să refacă stocurile de arme și muniții ale Kievului, țările din Europa și nu numai se întrec, de asemenea, în a furniza transformatoare, întrerupătoare și cabluri, precum și generatoare diesel necesare pentru a ilumina și încălzi țara în timpul iernii.

Ucraina a transmis țărilor europene o listă cu aproximativ 10.000 de articole de care are nevoie urgentă pentru a menține energia electrică.

Foștii membri ai Uniunii Sovietice și ai fostului bloc comunist au un rol important de jucat, pe baza proximității lor și a faptului că unele rețele din regiune au încă hardware compatibil cu cel al Ucrainei.

Masiulis a declarat că cea mai mare nevoie este de autotransformatoare, precum cel destinat Ucrainei. În valoare de aproximativ 2 milioane de euro (2,13 milioane de dolari), acesta cântărește aproape 200 de tone și a fost nevoie de două săptămâni pentru a fi dezbrăcat de piesele detașabile și golit de ulei pentru transport.

"Suntem în curs de actualizare a rețelei noastre și tot ceea ce dezbrăcăm trimitem în Ucraina", a spus el. Letonia, vecina de nord a Lituaniei și care a făcut și ea parte din Uniunea Sovietică, a declarat că trimite cinci transformatoare mari în Ucraina, dintre care două sunt gata să se mute în curând.

 

Organisme regionale europene au trimis mii de echipamente în Ucraina

 

De la începutul lunii octombrie, forțele rusești au vizat infrastructura energetică a Ucrainei, provocând pene de curent și forțând milioane de oameni să îndure temperaturi sub zero grade, cu încălzire redusă sau fără încălzire.

Moscova spune că loviturile sunt justificate ca parte a "operațiunii sale militare speciale" pentru a degrada forțele ucrainene. Kievul și Occidentul consideră că barajul este un atac cinic asupra civililor pentru a le frânge spiritul și a slăbi inamicul.

Organisme regionale europene și țări precum Azerbaidjan, Franța, Letonia, Lituania și Polonia, precum și companii individuale au trimis deja mii de echipamente în Ucraina.

"Căutăm în toată lumea echipamente de înlocuire a celor distruse în timpul atacurilor", a declarat la începutul lunii decembrie Yaroslav Demchenkov, ministrul adjunct al energiei din Ucraina.

Ucraina a reușit să evite un "colaps total" al sistemului de distribuție a energiei electrice, a spus el, dar întreruperile sunt semnificative. Aproximativ 80% din regiunea Kiev a rămas fără electricitate timp de două zile în această săptămână, în urma atacurilor cu rachete și drone rusești.

 

Au fost livrate transformatoare și generatoare în valoare de sute de milioane de dolari

 

Estimarea valorii totale a sprijinului este imposibilă, având în vedere natura fragmentată și grăbită a răspunsului, dar au fost livrate transformatoare și generatoare în valoare de zeci, dacă nu sute de milioane de dolari.

Printre provocări se numără găsirea hardware-ului potrivit pentru a corespunde nevoilor Ucrainei. Ca fost membru al Uniunii Sovietice, sistemul său energetic nu este întotdeauna compatibil cu cel al altor țări, inclusiv cu vecinii din nord.

Oferta de generatoare nu poate corespunde cererii, au declarat oficialii companiei, mai ales că unele dintre cele mai necesare livrări pot dura luni de zile.

"Din păcate, transformatoarele de înaltă tensiune, de care avem cea mai mare nevoie, nu sunt încă disponibile", a declarat miercuri Oleksandr Kharchenko, director la Centrul de cercetare a industriei energetice cu sediul la Kiev, la televiziunea de stat ucraineană.

El a precizat că există câteva în lume care ar putea fi expediate, dar nu se așteaptă ca acestea să ajungă cel mai devreme până în februarie.

 

Transformatoare gigantice 

 

Operatorul rețelei de transport din Lituania a trimis deja sute de transformatoare mai mici, care reduc tensiunea pe măsură ce aceasta se deplasează de la centrala electrică la utilizatorul final, iar rețeaua sa de gaze a furnizat piese de schimb Ucrainei.

Compania poloneză de utilități controlată de stat Tauron a declarat săptămâna trecută că a trimis 21 de kilometri de sârmă, nouă tamburi, 129 de izolatori, 39 de transformatoare și 11 întrerupătoare aeriene, pe care purtătorul de cuvânt Łukasz Zimnoch le-a descris ca fiind cadouri.

Unele livrări sunt un răspuns la solicitările ucrainenilor, în timp ce firmele private de acolo comandă provizii alternative pentru a menține afacerile în funcțiune.

Jerzy Kowalik, directorul comercial al producătorului polonez de generatoare de energie EPS System, a declarat că firma primește multe comenzi din Ucraina, unele pentru zeci de unități mari deodată.

"Există o problemă cu disponibilitatea motoarelor pe care le folosim, pe fondul unui boom global pentru generatoare alimentat de criza energetică", a declarat Kowalik. Firma sa de aproximativ 100 de angajați nu poate satisface cererea și refuză unele cereri din Ucraina.

Volodymyr Kudrystski, președintele consiliului de administrație al operatorului de rețea ucrainean Ukrenergo, a declarat că procurarea transformatoarelor de care este nevoie urgentă este complicată de faptul că liniile de transport de energie standard din Ucraina sunt de 750 kilovolți și 330 kV. Cele din Polonia vecină, de exemplu, sunt de 400 kV și 220 kV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel