Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Elveția: propunere respinsă la referendum
WhatsApp
sursă foto - Unsplash

Duminică, a avut loc, în Elveția, un referendum pentru mai multe teme. Una dintre ele, cea prin care urma să se stabilească vârsta legală de vot de la 18 la 16 ani, propunere a Parlamentului cantonal din Berna. Conform ultimelor date opficiale, propunerea a fost respinsă de peste 67% dintre alegători. În ultimul deceniu, peste jumătate din cele 26 de cantoane au respins propuneri similare.

Opoziția, reprezentată de Partidul Popular Elvețian de dreapta, susține că vârsta legală și drepturile de vot nu ar trebui să fie diferite. În schimb, toate celelalte grupuri majoritare s-au exprimat în favoarea extinderii dreptului de vot la cetățenii elvețieni cu vârsta de 16 ani.

Eforturi similare sunt în desfășurare în cel puțin opt cantoane, fie în parlamente, fie prin inițiative populare, anunță swissinfo.ch.

Activiștii au anunțat ca au planuri separate pentru a lansa o inițiativă populară, până în 2024, pentru promovarea unei mai bune includeri în democrația directă a Elveției. Acest proiect se concentrează pe votul tinerilor, dreptul de vot al străinilor dar și pe strângerea de semnături digitală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel