Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Elveția elimină dobânzile negative
WhatsApp

În Elveția, în august, inflația a atins 3,5%, chiar dacă Banca Națională a majorat ratele cu jumătate de punct procentual în iunie.

Banca Națională Elvețiană - BNS a încheiat săptămâna trecută, pentru prima dată în șapte ani, dobânzile negative, cu o creștere de 0,75%. Măsura răspunde amenințării tot mai mari a inflației, a declarat BNS. Din septembrie, rata generală este situată la 0,5%.

Procedând așa, banca contracarează creșterea reînnoită a presiunii inflaționiste și răspândirea inflației la bunuri și servicii care au fost până acum mai puțin afectate”, a afirmat, aceeași instituție, într-un comunicat, preluat de swissinfo.ch. Adăugând că că nu pot fi excluse noi majorări pentru garantarea stabilității prețurilor pe termen mediu.

Banca Centrală se așteaptă acum ca inflația să atingă 3% în acest an, față de prognoza de 2,8% în iunie, și 2,4% pentru 2023 față de prognoza de 1,9%, în iunie.

În întreaga lume, în ultima perioadă, ratele dobânzilor cresc. Decizia Băncii Naționale a Elveției a urmat îndeaproape creșterea ratei de 0,75% a Rezervei Federale a SUA, în timp ce Banca Angliei a  majorat dobânzile cu 0,5%. În schimb, Banca Japoniei a optat pentru menținerea rata dobânzii în teritoriu negativ.

Pentru prima dată, în 2015, BNS a impus o dobândă negativă de -0,75% , atunci când a fost nevoită să renunțe la politica de apărare a francului elvețian cu fixare la euro. Ratele negative au devenit o caracteristică de atunci, deoarece economia mondială trece printr-o perioadă dificilă.

Economiștii elvețieni au redus prognoza pentru creșterea economică în acest an la 2%, de la previziunile anterioare de 2,6%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel