Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Elveția crește cheltuielile militare în următorii ani, în contextul războiului din Ucraina
WhatsApp
Guvernul Elveției a declarat miercuri că va crește cheltuielile militare în următorii ani, fiind cea mai recentă țară europeană care a făcut acest lucru în urma invaziei Rusiei în Ucraina de acum doi ani, transmite Reuters. 

Președinta Viola Amherd a declarat că, începând cu 2035, vor fi disponibile fonduri suplimentare de aproximativ 20 de miliarde de franci elvețieni (22,58 miliarde de dolari), în comparație cu planificarea de dinaintea războiului din Ucraina.

Elveția a alocat 1,9 miliarde de franci pentru apărare în 2023.

"Situația politicii de securitate este în mod evident dificilă, având în vedere instabilitatea actuală, cu un război pe continentul european, conflicte armate în Orientul Mijlociu și alte puncte fierbinți în lume", a declarat Amherd într-o conferință de presă.

Amherd, care este și ministru al apărării, a declarat că există "atât de multe crize" în prezent, iar planul ia în parte în considerare lecțiile trase din războiul din Ucraina.

Timp de 30 de ani, armata elvețiană a fost slăbită de economiile făcute în urma "dividendelor păcii" pe care le-a adus sfârșitul Războiului Rece, a precizat ea. Dividendul păcii se referă la obținerea de beneficii economice prin reducerea cheltuielilor pentru apărare și alocarea de resurse către alte sectoare.

Amherd a vorbit după ce guvernul său a evidențiat lacunele din sistemele de comandă și control ale Elveției, precum și lipsurile din forțele sale terestre și aeriene și din apărarea cibernetică.

O parte din artileria elvețiană a intrat în serviciu în anii 1960 și trebuie înlocuită, a declarat Thomas Suessli, șeful forțelor armate.

Mai multe site-uri web ale guvernului elvețian au fost atacate în ianuarie, un grup de hackeri legat de Rusia revendicând responsabilitatea din cauza vizitei președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Guvernul a declarat că va solicita credite în valoare de 4,9 miliarde de franci (5,53 miliarde de dolari) pentru a cumpăra noi echipamente militare, inclusiv rachete ghidate și radare mobile pentru trupele terestre, precum și pentru a îmbunătăți sistemele de comunicații.

Elveția va construi, de asemenea, un nou centru de date dedicat armatei și va moderniza unele baze, a precizat acesta.

Demersul elvețian reflectă nervozitatea liderilor europeni cu privire la securitate și sugestiile recente ale fostului președinte american Donald Trump, potrivit cărora Washingtonul ar putea să nu-și protejeze colegii din NATO împotriva unui potențial atac rusesc dacă aceștia nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

Luni, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania și industria de apărare a Europei trebuie să treacă la producția de masă de arme, deoarece războiul din Ucraina a scos la iveală modul în care producătorii europeni se luptă să satisfacă cererea de muniție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel