Procesul a avut loc ieri, la Lugano, începând cu ora 9.30, iar judecătorul a dat sentinţa după primul termen, potrivit blick.ch. În sală erau pentru prima oară faţă în faţă şoferul român şi rudele victimelor sale - Kurt, 43 de ani, Petra, 42, şi fiicele lor, Luise, 8 ani, şi Emely, 12 ani.
Românul a apărut la tribunal într-un scaun cu rotile şi va trăi aşa toată viaţa, fiind la rândul lui grav rănit în accident. A suferit 16 intervenţii chirurgicale de atunci până astăzi.
În sala de judecată de la Lugano, scrie Blick.ch, românul nu a putut să se uite în ochii rudelor victimelor sale. A vorbit doar cu judecătorul, căruia i-a spus că ar fi fost mai bine pentru el dacă ar fi murit atunci când a avut loc accidentul.
Citește și Elveția. MOTIVUL accidentului cu PATRU MORȚI provocat de un ȘOFER ROMÂN de TIR
Bărbatul suferă de o boală autoimună incurabilă, narcolepsie, iar în momentul accidentului a avut prima criză din viaţa lui. Habar nu avea că e bolnav. Iar boala, una cumplită, l-a făcut să adoarmă brusc, fără să realizeze asta, pentru câteva secunde.
Au fost secundele dezastrului, când ar fi trebuit să frâneze. Camionul lui a intrat cu 90 de km la oră în maşina familie germane, pe care a dus-o peste 20 de metri şi a strivit-o în semiremorca altui TIR. Şi cabina în care era românul s-a făcut praf.
Şoferul e complet invalid. Are alte trei intervenţii chirurgicale programate şi întreaga parte dreaptă a corpului său e distrusă. Nu poate face aproape nimic singur, vorbeşte cu greutate, iar la tribunal a început să plângă şi i-a spus judecătorului: "Cel mai rău pentru mine e că de atunci nu trece o zi fără să mă gândesc la victime şi să mă rog pentru ele!"
G.P a fost achitat luni, dar a fost un proces în care au existat doar perdanţi. Familiile victimelor nu vor să facă apel şi bunica paternă a micuţelor ucise în accident a spus presei elveţiene că ea crede în dreptate divină. Iar românul a declarat: "Nu îmi voi găsi pacea în această viaţă."
Conform procurorilor şi avocatului apărării, românul nu a încălcat niciuna dintre regulile de condus sau de circulaţie. Nu era băut, nu consumase droguri, se întorsese de trei zile din concediu şi era odihnit. Toate pauzele sale de odihnă fuseseră efectuate fără cusur, scrie observator.tv.
Dar el nu ştia că suferă de o boală teribilă, descoperită abia atunci când un tribunal din Elveţia l-a trimis la Centrul de Somn din Geneva. Acolo medicii i-au pus diagnosticul. Unul care l-a absolvit de vină şi l-a scăpat de pedeapsă, dar care nu îl va face să trăiască liniştit de acum înainte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News