Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Drapelul României va fi proiectat într-un punct important din Spania, pentru a bucura românii plecați la muncă acolo, de 1 decembrie
WhatsApp
Consiliul Local al Primăriei din Cadiz a acceptat ca pe 1 Decembrie să ilumineze drapelul României pe Puertas de Tierra, pentru a sărbători Ziua Națională a acestei țări și pentru a bucura românii plecați la muncă în Spania.
Drapelul României va fi proiectat pe la Puertas de Tierra, zidul de intrare în orașul Cádiz, de 1 decembrie, pentru românii din Spania / Foto: Captură video youtube

Puertas de Tierra este o redută a ceea ce a fost odată zidul de intrare în orașul Cádiz, Andaluzia, Spania. Ridicată în secolul al XVIII-lea de Torcuato Cayón, poarta este sculptată în marmură și este concepută mai degrabă ca un altar religios decât ca o fortificație militară. 

Este unul dintre cele mai importante monumente din oraș, care separă în prezent orașul vechi (cunoscut sub numele popular de "Cádiz" și zona modernă (cunoscută sub numele popular de "Puerta Tierra" sau "Extramuros") a orașului.

 

Spania aduce românilor o parte din țara noastră de 1 decembrie

 

Consiliul Local al Primăriei din Cadia a acceptat ca pe 1 Decembrie să ilumineze drapelul României în culorile drapelului românesc de la Puertas de Tierra, pentru a comemora Ziua Națională a acestei țări, la solicitarea consulului onorific al României în oraș, Fernando Estrella, și cu scopul de a face vizibil contextul sanitar grav prin care trece România în prezent din cauza Covid-19, conform Portal de Cadiz. 

Ziua națională a României, cunoscută și sub numele de Ziua Marii Uniri în limba română, este sărbătorită la 1 decembrie și comemorează Declarația de la Alba Iulia, prin care adunarea delegaților români desfășurată la Alba Iulia a declarat Unirea Transilvaniei cu România în 1918. În acest context, a fost evidențiată figura Regelui Ferdinand I al României.

Această sărbătoare a fost instituită în 1989, după revoluție, pentru a comemora unirea Transilvaniei, dar și a provinciilor Basarabia și Bucovina cu Regatul României în 1918.

 

Românii din Spania care vor să sărbătorească Ziua națională a României o pot face la Puertas de Tierra

 

Ziua Națională a României a fost sărbătorită pentru prima dată între 1866 și 1947, la 10 mai, apoi între 1948 și 1989 a fost aleasă data de 23 august.

La 31 iulie 1990, președintele Ion Iliescu a promulgat adoptarea zilei de 1 decembrie ca zi națională și sărbătoare legală a României. Această prevedere a fost preluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 16 decembrie ca zi de sărbătoare legală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel