Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda. „Tărâmul Făgăduinţei” deţine un sfert din rezervele planetei
WhatsApp
Groenlanda s-a transformat în Pământul Făgăduinţei pentru bogaţii lumii. În teritoriul deţinut de Danemarca a început o adevărată vânătoare de comori subterane după ce ultimele date arată că ţara deţine 25% din rezervele globale de metale rare. Procesul ar putea însă provoca daune ireversibile teritoriului de pe care gheţarii se topesc văzând cu ochii.
Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda. „Tărâmul Făgăduinţei” deţine un sfert din rezervele planetei. FOTO: captură video YouTube @ Atentie, Cad Mere!

Telefoane inteligente, tablete, maşini electrice sau avioane de luptă F35, toate au în comun un singur lucru - metalele rare. Iar potrivit estimărilor, Groenlanda deţine aproape 40 milioane de tone de metale rare, adică un sfert din rezervele lumii. Nu este de mirare interesul pe care bogaţii lumii îl au mai nou pentru acest pămănt al făgăduinţei.

„Groenlanda este foarte atractivă din acest punct de vedere pentru că este locul unde se găsesc 25% din rezervele globale şi are efectiv munţi de pământuri rare”, a declarat Össur Skarphéðinsson, şef Comitet pentru Groenlanda, potrivit Observator. Fiecare mină pentru a extrage metalele ar costa aproape 500 de milioane de dolari.

„Este vorba de fonduri pentru climă, energie şi tehnologie care sunt create de aceşti inovatori şi investitori, cei mai faimoşi inovatori şi investitori din epoca în care trăim”, susține Bo Møller Stensgaard, CEO companie minieră.

 

Donald Trump şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra teritoriul de la Danemarca

 

Potenţialul economic al Groenlandei a fost remarcat şi de fostul preşedinte Donald Trump, care, în 2019 şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra teritoriul de la Danemarca. Copenhaga a refuzat categoric.

„E ceva ce este discutat de mai mulţi ani. Harry Truman (al 33-lea preşedinte american) a avut ideea de a cumpăra Groenlanda. Eu cred că e o idee bună pentru că Danemarca pierde 700 de milioane anual cu ea”, a spus Donald Trump, fost preşedinte SUA.

 

Statele Unite nu deţin zăcăminte din astfel de metale, în vreme ce China are o superioritate globală incontestabilă

 

Exploatarea Groenlandei nu încântă pe toată lumea. Populaţia inuită contestă puternic ideea.

„Apa va fi otrăvită şi marea va fi otrăvită şi apoi şi noi vom fi otrăviţi. Nu voi accepta niciodată mineritul”, spune Aviaja Lennert, fermier, conform sursei citate.

Specialiştii în climă se tem că topirea gheţarilor va fi şi ea accelerată, iar nivelul mării va creşte. Se estimează că în 30 de ani, gheaţa de la Cercul Arctic ar putea dispărea total.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel