Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Doi ani de război în Ucraina. Liderii occidentali și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean
WhatsApp
Liderii occidentali și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina la doi ani de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. 

Astăzi, la împlinirea a doi ani de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, liderii din Occident și-au unit vocile pentru a transmite mesaje puternice de susținere și solidaritate către poporul ucrainean. Această zi rememorează cu durere începutul unei agresiuni brutale care a provocat pierderi de vieți omenesti și distrugeri masive.

În declarațiile lor, liderii vestici au condamnat ferm acțiunile Rusiei și au reiterat sprijinul ferm al comunității internaționale pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ei au subliniat importanța consolidării sancțiunilor și a presiunii diplomatice asupra Kremlinului pentru a pune capăt conflictului.

Liderii occidentali și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina

 

Agenția internațională de presă Reuters a compilat mesajele de solidaritate.

Joe Biden: "Oamenii curajoși din Ucraina continuă să lupte, neînduplecați în hotărârea lor de a-și apăra libertatea și viitorul. NATO este mai puternică, mai mare și mai unită ca niciodată. Iar coaliția globală fără precedent de 50 de națiuni în sprijinul Ucrainei, condusă de Statele Unite, rămâne angajată să ofere asistență critică Ucrainei și să tragă Rusia la răspundere pentru agresiunea sa.

Poporul american și oamenii din întreaga lume înțeleg că miza acestei lupte se extinde mult dincolo de Ucraina."

Cancelarul german Olaf Scholz: "Ucraina este în picioare pentru că Ucraina este puternică și curajoasă și pentru că are prieteni în Europa și în întreaga lume. Suntem mândri să ne numărăm printre prietenii ei - astăzi și în viitorul nostru european comun."

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: "Le mulțumesc ucrainenilor pentru lupta lor neobosită pentru libertate și pentru că au protejat pacea și în Moldova. În acești doi ani, lumea liberă a dat dovadă de o solidaritate fără precedent, dar războiul persistă; sprijinul nostru trebuie să reziste cu înverșunare."

Premierul polonez Donald Tusk: "Doi ani de eroism ucrainean. Doi ani de barbarie rusă. Doi ani de rușine a celor care rămân indiferenți."

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen: "Mai mult ca niciodată, suntem ferm alături de Ucraina. Din punct de vedere financiar, economic, militar, moral. Până când țara va fi în sfârșit liberă."

Premierul britanic Rishi Sunak: "Trebuie să ne reînnoim determinarea... la această aniversare sumbră. Acesta este momentul să arătăm că tirania nu va triumfa niciodată și să spunem încă o dată că vom fi alături de Ucraina astăzi și mâine. Suntem pregătiți să facem tot ceea ce este necesar, atât timp cât va fi nevoie, până când vor învinge."

Premierul italian Giorgia Meloni: "Acest loc este simbolul eșecului Moscovei, acest loc este simbolul mândriei ucrainene ... Acest pământ este o bucată din casa noastră și vom face tot ce ne stă în putință pentru a-l apăra." (vorbind la aeroportul Hostomel, în apropiere de Kiev)

Președintele francez Emmanuel Macron: "Doi ani de război. Bătăi și vânătăi, dar încă în picioare. Ucraina luptă pentru ea însăși, pentru idealurile sale, pentru Europa noastră. Angajamentul nostru alături de ea nu se va clătina."

razboi-ucraina-armament-bun-soldati

Președintele polonez Andrzej Duda: "Am sprijinit, sprijinim și vom sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate! Astăzi, acest sprijin este în continuare extrem de necesar. Indiferent de oboseala războiului. Lumea liberă nu poate permite ca Putin și Rusia să triumfe."

Premierul României Marcel Ciolacu: "Comemorăm astăzi 2 ani de la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Rămânem uniți și pe deplin solidari cu Ucraina, până la obținerea victoriei și a unei păci juste."

Președintele Slovaciei Zuzana Caputova: "Ucraina este încă în picioare, apărându-și poporul, valorile noastre comune și ordinea bazată pe reguli. Iar noi suntem alături de Ucraina."

Președintele Elveției Viola Amherd:"Elveția aduce un omagiu sacrificiilor enorme pe care le-ați făcut în fiecare zi. Fiți siguri de sprijinul și solidaritatea noastră continuă."

Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis: "Se împlinesc doi ani de la declanșarea celei mai mari invazii militare din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, o acțiune nejustificată și ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, cu implicații majore asupra securității și a stabilității întregii regiuni.

Acești doi ani au fost marcați de suferințe inimaginabile, de pierderi de vieți omenești, de dramele a milioane de oameni care au fost nevoiți să își abandoneze casele și să se despartă de familii, de masacre teribile, de distrugeri ireparabile ale caselor, clădirilor, monumentelor și infrastructurii, toate lăsând în urmă o durere imensă.

Evenimentul de astăzi se desfășoară într-un loc cu o încărcătură emoțională profundă, Gara de Nord, un simbol al siguranței și al speranței pentru cei care au fost forțați să-și abandoneze țara și viețile pe care le cunoșteau.

România a demonstrat încă de la începutul conflictului că îi este alături statului vecin, iar românii au arătat solidaritate și generozitate remarcabile. Atât autoritățile române, cât și societatea civilă au lucrat în strânsă colaborare cu agențiile internaționale pentru a oferi sprijinul necesar celor care ne-au trecut granița și îndeosebi celor care au găsit adăpost în România.

În acest cadru, transmit mulțumiri tuturor celor implicați în procesul de gestionare a răspunsului pentru refugiați. Empatia, toleranța și altruismul de care au dat dovadă și pe care continuă să le manifeste sunt demne de recunoaștere și apreciere.

Este important ca Europa să rămână unită, în ciuda dificultăților cu care se confruntă, să continue să furnizeze ajutorul de care Ucraina are nevoie în aceste momente critice, fiindcă doar în acest mod democrația, valorile, libertatea și securitatea pot fi apărate și garantate.

Având în vedere situația extrem de complicată din țara vecină, incertitudinea cu privire la sfârșitul războiului persistă. Am fost, în acești doi ani, martori ai unor evenimente devastatoare: bombardamente, familii distruse, civili uciși în mod barbar. Și tocmai aceste imagini ale ororilor comise de Federația Rusă sunt cele care ne obligă să rămânem angajați ferm în sprijinirea necondiționată a Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie.

Totodată, este necesar ca autoritățile, alături de partenerii internaționali, să continue eforturile pentru furnizarea asistenței umanitare refugiaților și mai ales pentru integrarea celor care se află pe teritoriul statului român.

Trebuie să fim conștienți că ezitările sau întârzierile în privința Ucrainei oferă avantaje agresorului. Să nu lăsăm oboseala să domine, pentru că în astfel de momente este crucial să ne amintim care este obiectivul nostru: protejarea vieții, apărarea valorilor democratice și a libertății. Fiecare gest pe care îl facem în solidaritate cu Ucraina contribuie semnificativ la păstrarea coeziunii în lupta pentru dreptate, pace și respectarea drepturilor omului.

Reafirm susținerea și angajamentul României de a rămâne alături de vecinii noștri pe drumul către recăpătarea libertății și a independenței, precum și de a le sprijini eforturile de reconstrucție în urma conflictului și pe cele de integrare în familia europeană."

atac-rachete-vinita-razboi-ucraina-distrugere

Londra oferă Kievului fonduri pentru a se aproviziona cu muniţii

 

Guvernul britanic a anunţat sâmbătă alocarea a 245 de milioane de lire sterline (circa 287 de milioane de euro) pentru a ajuta Ucraina să cumpere muniţii, în timp ce premierul Rishi Sunak a asigurat Kievul că Londra îl va sprijini oricât va fi nevoie pentru a câştiga războiul cu Rusia, iar regele Charles a transmis un mesaj în care laudă "forţa şi determinarea" Ucrainei, relatează AFP.

Acesta nou ajutor britanic, anunţat în ziua împlinirii a doi ani de la lansarea campaniei militare ruse în Ucraina, este menit să "revigoreze lanţurile de aprovizionare pentru a produce muniţiile de artilerie de care Ucraina are urgent nevoie pentru a-şi creşte rezervele", indică un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

Fragilizată de blocarea ajutorului american de republicanii din Congresul SUA, de eşecul contraofensivei sale din vara trecută şi aflată în criză de soldaţi şi muniţii, armata ucraineană se confruntă cu o situaţie "extrem de dificilă" în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă, după cum a mărturisit însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost nevoit săptămâna trecută să se resemneze cu pierderea oraşului fortăreaţă Avdiivka.

"În această aniversare sinistră, trebuie să ne reînnoim hotărârea", a menţionat vineri seară într-un comunicat premierul britanic Rishi Sunak. "Suntem pregătiţi să facem tot ce trebuie, atât timp cât trebuie, până când (Ucraina) va câştiga", a completat el.

Sâmbătă a transmis un mesaj şi regele Charles al III-lea. "Determinarea şi forţa poporului ucrainean continuă să fie sursă de inspiraţie, în timp ce atacul neprovocat asupra pământului lor, vieţii lor şi proprietăţilor lor intră într-un al treilea an tragic", a afirmat suveranul britanic.

Guvernul britanic, unul din principalii susţinători ai Ucrainei în războiul cu Rusia, a anunţat recent creşterea ajutorului militar oferit Kievului, acesta urmând să fie de 2,5 miliarde de lire sterline pentru anul fiscal 2024-2025.

razboi-ucraina-donetk-armata-rusia

Acord de securitate Italia - Ucraina

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a semnat sâmbătă un acord bilateral de securitate cu premierul italian Giorgia Meloni.

Italia s-a alăturat Marii Britanii, Germaniei, Franței și Danemarcei în încheierea unui acord de securitate pe 10 ani cu Kievul - acorduri menite să consolideze securitatea Ucrainei până când aceasta își va putea atinge obiectivul de a deveni membră a alianței militare occidentale, NATO.

Meloni se află într-o vizită la Kiev pentru a sublinia sprijinul continuu, în contextul în care Ucraina marchează a doua aniversare de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel