Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Distrugerea universităților românești, premeditată. Țara te vrea prost!
WhatsApp
Lovitura aplicată de ministrul Valentin Popa (PSD) universităților de prestigiu din România  afost planificată încă de la preluarea mandatului. Scopul: blocarea unui mecanism de alocare a fondurilor în funcție de performanță, care ar fi eliminat fabricile de diplome fără valoare. 

Profesorul Mihai Păunescu, specialist în administrație publică, atrage atenția, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că ministrul Popa și-a pregătit atacul la adresa calității în învățământul universitar.

Imediat ce a aflat că experții pregătesc criterii decente și transparente de finanțare a universităților a demis intempestiv întregul Consiliu de Statistică și Prognoză în Învățământul Superior. După ce a eliminat orice formă de control, a publicat decizia prin care universități importante pierd mii de locuri bugetate, iar universități inexistente în clasamentele internaționale, printre care și cea unde a fost rector, primesc diferența de fonduri. Cele mai afectate sunt cele 5 universități care nu au semnat scrisoarea de susținere a candidaturii lui Popa la șefia ministerului, atunci când au apărut discuții privind lipsa sa de competență și prestigiu universitar.

 

Iată ce a scris prof. Păunescu despre manevra de la Ministerul Educației:

”Inca din momentul în care, la la scurt timp dupa ce prezentam Consiliului National al Rectorilor (2 februarie a.c.) o metodologie ce ar fi instituit cateva criterii decente si transparente de alocare a locurilor bugetate, ministerul a decis intempestiv, fara nicio baza legala si niciun temei real, sa demita intregul Consiliu de Statistica si Prognoza in Invatamantul Superior, am banuit ca ratiunile unei astfel de decizii nu pot fi decat de natura politica. Daca analizam ce s-a intamplat intre timp, este lesne de inteles ca suspiciunile mele initiale sunt confirmate.

Astfel, dupa demiterea Consiliului si abandonarea unui proiect de metodologie aflat in consultare publica, suntem în fața unei alocări a locurilor bugetate la licenta, master si doctorat, absolut arbitrara, intemeiata, zice-se pe "domeniile prioritare de dezvoltare a României, definite în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014 - 2020, respectiv în Strategia Națională pentru Competitivitate 2014 - 2020". De ce tocmai aceste strategii care nu se refera in mod direct la educatie? Cum au fost alese? De ce au fost ignoate alte acte normative poate ceva mai relevante, emise chiar de minister, precum Ordinul Nr. 5376/2017 din 19.10.2017, in care se stabileste, intr-o modalitate mai sistematica, corespondenta dintre domeniile si specializarile programelor de studii universitare cu sectoarele economice cu potențial de crestere in Romania? Pentru ca arbitrariul si discretia pixului ministerial sa fie complete, nu ni se prezinta niciun model, algoritm, modalitate de operationalizare prin care prevederile celor doua strategii au condus la o diminuarea drastica a locurilor la universitatile de prestigiu (UB, UBB Cluj, SNSPA, UVT, UAIC). In acelasi timp se bucura de majorari consistente universitatea ministeriala din Suceava, Politehnica din Bucuresti (universitatea din care provine secretarul de stat pentru invatamant superior) sau cea tehnica din Cluj (de unde provine actualul ministru al cercetarii), precum si in multe alte universitati mai mici care au avut grija sa semneze scrisoarea de sustinere a actualului ministru. Si atunci, ori cei care l-au sustinut pe domnul Popa sunt doar acei rectori vizionari care si-au aliniat programele de studii mai sus numitelor strategii (dar chiar si asa, este datoria ministerului sa demonstreze, nu doar sa aserteze acest lucru), ori, de fapt, mentionarea selectiva a unor strategii nu este decat o justificare si o rationalizare a unei decizii care a avut doar temeiuri politice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel