Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Din decembrie, CERN va întrerupe colaborarea cu 500 de oameni de știință ruși
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Pietro Battistoni)

În iunie 2022, după invazia rusă din Ucraina, Consiliul CERN - Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară – a decis să înceteze cooperarea cu Rusia și aliatul acesteia, Belarus.

Cele două țări sancționate aveau acorduri cu CERN pe cinci ani. La termenul de expirare al fiecărui acord laboratorul a decis să nu-l mai reînnoiască și să înceteze definitiv colaborarea. Măsura va intra în vigoare pentru Moscova începând cu 30 noiembrie. În Belarus măsura curge deja din 27 iunie.

Aproape 500 de oameni de știință ruși nu vor mai putea colabora cu CERN, după ce 12 cercetători belaruși au întrerupt contractele din vară cu laboratorul. CERN a făcut mențiunea că foarte puțini dintre oamenii de știință ruși și belaruși locuiesc la Geneva, unde se află sediul organizației, anunță swissinfo.ch.

Pierderea suferită de CERN după excluderea Rusiei înseamnă 40 de milioane de franci pentru finanțarea modernizării Large Hadron Collider, care va permite multiplicarea cu trei a numărului de ciocniri de particule începând din 2029.

Oamenii de știință ruși vor putea continua însă să lucreze la CERN cu condiția să fie afiliați la institute non-ruse, pentru că Rezoluția Consiliului se referă la relațiile dintre CERN și institutele ruse și belaruse, nu la oamenii de știință de naționalitate rusă și belarusă afiliați altor institute.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel