Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cutremur în Turcia și Siria: Bilanțul morților se apropie de 30.000. Peste 100 de constructori, arestați
WhatsApp
Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 33.179 de morţi, a anunţat duminică Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Cutremur în Turcia și Siria. Bilanțul morților se apropie de 30.000. Peste 100 de constructori, arestați. Sursa foto: captura video

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade, relatează agenţiile AFP şi DPA.

Ultimul bilanţ oficial provizoriu al victimelor în Turcia este de 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

Responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Martin Griffiths, a recunoscut că această organizaţie nu a reuşit să ajute populaţia din zona de nord-vest a Siriei, controlată de opoziţia aflată din 2011 în război cu armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Potrivit Ministerului sirian al Transporturilor, până în prezent 62 de avioane încărcate cu ajutoare umanitare au aterizat în Siria, venind în special din Arabia Saudită.

 

Peste 100 de constructori din cele 10 provincii afectate de cutremur, arestați

 

Agenția de presă turcă „Anadolu” relatează că peste 100 de constructori din cele 10 provincii afectate de cutremur au fost arestați. Autoritățile bănuiesc că cei arestați nu au respectat reglementările antiseismice introduse în țară după cutremurul dezastruos din 1999, care a provocat moartea a peste 17 mii de oameni.

Ministerul turc al Justiției a autorizat 150 de parchete să înființeze „unități de investigare a infracțiunilor legate de cutremur”. Este o sarcină grea: autorizațiile de construire și datele cadastrale vor fi radiografite și se vor face rapoarte de expertiză asupra a ceea ce a rămas din clădirile prăbușite sau avariate.

Printre cei arestați, potrivit agenției „Anadolu”, se numără și constructorul Mehmet Yasar Coskun, care a construit un condominiu cu 12 etaje și 250 de apartamente în provincia Hatay, complet distrusă de cutremur. Potrivit agenției, bărbatul a fost arestat în timp ce se afla pe aeroportul din Istanbul, intenționând să se îmbarce spre Muntenegru.

 

Zeci de jafuri, în zonele afectate de cutremur

 

Între timp, aproape 100 de persoane ar fi fost arestate pentru presupuse jafuri în zonele afectate de cutremur.

Nu doar clădirile prăbușite sau avariate sunt jefuite, ci și camioanele de ajutor umanitar. Două persoane au ajuns în cătușe după ce au încercat să fure din camioanele de ajutor destinate provinciei Hatay. Și la Istanbul șase persoane au ajuns în cătușe pentru presupuse fraude legate de ajutorul acordat victimelor cutremurului. În țară au fost înregistrate zeci de arestări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel