Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum şi-a umilit ţara un ucigaş român fugar în Marea Britanie: „Acolo sunt infecţii!”
WhatsApp
Un bărbat din municipiul Iaşi fugit din ţară din 2014 a fost extrădat din Marea Britanie. Vasilică Baciu a refuzat să fie predat autorităţilor române motivând că în penitenciarele din România sunt gândaci.

Vasilică Baciu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte, în 2014. El a fost găsit vinovat pentru moartea unui sportiv de performanţă pe nume Ştefan Pavel, pe care l-a lovit la ieşirea dintr-un club din Iaşi.

În timpul procesului, pentru că a fost judecat în stare de libertate, Baciu a fugit din ţară şi a mers în Marea Britanie. De altfel, pe reţelele sociale, el a postat, la un moment dat, o fotografie dintr-un parc londonez. Autorităţile române l-au dat în urmărire internaţională pe Baciu, acesta fiind capturat anul acesta de englezi.

 

Baciu a refuzat să fie trimis în ţară

 

În timpul procesului de extrădare, el a refuzat să fie trimis în ţară invocând condiţiile proaste din penitenciarele româneşti.

„Acolo sunt infecţii, mucegai şi gândaci. Nicio persoană nu ar trebui să fie expusă unor astfel de condiţii”, s-a plâns Baciu magistraţilor englezi, potrivit Adevărul. Judecătorii au decis, totuşi, ca românul să îşi execute pedeapsa acasă.

Vasilică Baciu ar fi fost identificat după ce a postat pe Facebook fotografia de mai jos, ce îl înfăţişa într-un parc londonez. 

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Iaşi au anunţat că individul a fost deja trimis în ţară.

„În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, emis de Tribunalul Iaşi, acesta a fost predat din Marea Britanie şi depus în Penitenciarul Aiud, la data de 31 iulie 2020”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Iaşi. 

 

De ce a fost condamnat Baciu

 

Potrivit rechizitoriului emis împotriva lui Vasilică Baciu, acesta a comis fapta în toamna anului 2013. Astfel, în noaptea de 21 septembrie 2013, în jurul miezului nopţii, Baciu s-a întâlnit cu alţi cinci prieteni în clubul Skin din Iaşi acolo unde au consumat vodcă până la 3.00. Ulterior, bărbaţii au plecat înspre clubul Artemis de pe strada Cuza Vodă din oraş. În jurul orei 4.30, Baciu s-a întâlnit cu Ştefan Pavel, cu care, potrivit procurorilor, se cunoştea din copilărie.

„Cel mai probabil pe fondul consumului de alcool între inculpat şi victimă a izbucnit o ceartă, victima scuipându-l pe Baciu. Pentru a preîntâmpina o altercaţie agentul de pază i-a despărţit pe cei doi”, preciza Carmina Pascal, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunal la acea vreme. După ce Ştefan Pavel a ieşit din local, Baciu l-ar fi lovit în zona picioarelor în timp ce fostul atlet l-ar fi îmbrâncit. Atunci, inculpatul l-a lovit puternic pe Pavel cu pumnul acesta căzând cu capul de pavaj şi rămânând inconştient. Lovitura a fost atât de puternică încât agresorul a căzut şi el din cauza ricoşeului.

La scurt timp, se mai arată în rechizitoriu, Baciu s-ar fi îndreptat înspre victimă pentru a-i acorda primul ajutor în timp ce martorii au sunat la 112. Ştefan Pavel a ajuns în comă la Spitalul de Neurochirurgie şi a decedat pe 4 octombrie.

În timpul audierilor, Vasilică Baciu a recunoscut comiterea faptei. Ştefan Pavel avea 26 de ani şi a fost campion naţional la atletism şi medaliat cu bronz la campionatele europene.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel