Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cuba: referendum istoric pentru Codul Familiei
WhatsApp

Duminică, cubanezii au votat la referendum teme care vor fi cuprinse, daca vor fi acceptate, în viitorul Cod al Familiei. Căsătoria între persoane de același sex, maternitatea surogat și părinții multipli sunt drepturi sociale pe care cubanezii și-au dat votul.

Referendumul, la care au fost chemați peste opt milioane de cubanezi, s-a desfășurat între orele 7 dimineața și 18 și a avut o singură întrebare „Sunteți de acord cu Codul Familiei?”.

Dacă rezultatul va fi pozitiv, noua legislație o va înlocui pe cea în vigoare din 1975, care definește căsătoria ca fiind uniunea „între două persoane”, nefăcând distincția clară între sexe. La fel, dacă referendumul va fi validat, va permite recunoașterea legală a mai multor tați și mame, atât biologici, cât și mamele surogat, atâta timp cât sunt nonprofit, plus alte drepturi favorizante copiilor, persoanelor în vârstă și celor cu dizabilități.

Este cunoscută atitudinea autorităților cubaneze, exacerbată între anii 1960 și 1970, când pedepseau homosexualii și îi trimiteau în lagăre de muncă militarizate. În A,erica de Sud, căsătoria de egalitate este legală în Argentina, Brazilia, Uruguay, Chile, Columbia, Ecuador, Costa Rica, cât și în anumite state din Mexic.

Conform ultimelor rezultate oficiale, la referendum au participat 74,1% dintre persoanele care puteau vota, care au validat schimbarea actualului Cod al Familiei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel