Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Croaţia a aderat la Schengen şi la zona euro. Ursula von der Leyen: O dovadă a angajamentului său
WhatsApp
În cadrul unei ceremonii desfăşurate la frontiera croato-slovenă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen şi în zona euro este o "dovadă a angajamentului şi a eforturilor sale asidue".
Croaţia a aderat la Schengen şi la zona euro. Ursula von der Leyen - o dovadă a angajamentului său. Sursa foto: captura video

Ursula Von der Leyen a sosit duminică la punctul de trecere a frontierei Bregana alături de premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, de preşedinta Sloveniei, Natasa Pirc Musar, şi de miniştrii de externe ai celor două ţări, transmite agenţia de presă Hina.

''Aceasta este o zi de sărbătoare, un anotimp al noilor începuturi. Nu există niciun loc în Europa unde acest lucru să fie mai adevărat decât aici, la frontiera croato-slovenă'', a subliniat şefa executivului comunitar, care a apreciat că aderarea Croaţiei la Schengen şi la zona euro reprezintă realizări uriaşe pentru cel mai nou membru al Uniunii Europene.

''Europa va lucra pentru a proteja spaţiul Schengen, care întâmpină constant provocări, dar care nu trebuie luat de-a gata. Schengen este o chestiune de angajament şi de încredere reciprocă. În Schengen noi ne bazăm unii pe alţii. Şi ştiţi că putem avea încredere în voi şi că ne putem baza pe voi'', a accentuat Ursula von der Leyen.

De partea sa, premierul Andrej Plenkovic a apreciat că 1 ianuarie 2023 este o zi istorică pentru Croaţia, care şi-a îndeplinit toate obiectivele politice strategice propuse. ''Nu mai există integrare mai adâncă decât aceasta pentru Croaţia, o ţară care acum 31 de ani nu era recunoscută internaţional şi era temporar sub ocupaţie'', a declarat şeful executivului de la Zagreb.

El a promis că ţara sa, care protejează cei peste 1.350 de kilometri ai graniţei UE şi spaţiului Schengen, nu va ridica garduri sau bariere la frontiere, subliniind că Zagrebul nu se va abate de la această politică.

Controalele între Croaţia şi celelalte state UE au fost abolite la frontierele terestre şi maritime, urmând ca din 26 martie acest lucru să se întâmple şi la frontierele aeriene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel