Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criză politică în Bulgaria. Președintele a dizolvat Adunarea Națională și anunță alegeri anticipate
WhatsApp
Preşedintele Rumen Radev dizolvă a 47-a Adunare Naţională începând cu data de 2 august şi stabileşte alegerile pentru 2 octombrie, transmite Biroul de presă al şefului statului bulgar

Kiril Petkov, care reuşise în decembrie, după al treilea rând de alegeri legislative din cursul anului, să formeze o coaliţie heteroclită, a pierdut sprijinul unuia din partide, fiind apoi răsturnat printr-o moţiune de cenzură după numai şase luni. De atunci, nicio formaţiune nu a reuşit să formeze o majoritate satisfăcătoare pentru a guverna.

Ales pentru a combate corupţia în această ţară cea mai săracă din Uniunea Europeană, prim-ministrul liberal cu studii la Harvard a fost ajuns din urmă de războiul din Ucraina. Conflictul a accentuat tensiunile interne de pe acest pământ prin tradiţie rusofil, de la livrarea de ajutor militar la întreruperea livrărilor de gaz de către Moscova.

Bulgaria este din vara anului 2020 într-o instabilitate declanşată de manifestaţii de masă contra prim-ministrului conservator Boiko Borisov, aflat atunci la putere aproape fără întrerupere din 2009. Analiştii prevăd un Parlament la fel de fragmentat, cu nu mai puţin de şapte partide care să-şi dispute cele 240 de mandate, potrivit rezultatelor a trei sondaje recente. Criza politică riscă să agraveze dificultăţile economice din această ţară din Balcani, confruntată cu o inflaţie galopantă şi cu îngrijorări privind aprovizionarea cu energie în această iarnă.

Trei încercări pentru un guvern în Bulgaria

 

S-a ajuns în acest punct după ce un guvern politic nu a putut fi format de niciunul dintre cele trei partide care au deţinut mandatul - formaţiunea "Continuăm Schimbarea" a fost prima care a obţinut mandatul, fiind cea mai mare forţă politică din Parlamentul Bulgariei. Aceasta l-a propus pe Asen Vasilev ca prim-ministru, dar a returnat mapa cu numele miniştrilor goală, pentru că nu a reuşit să găsească sprijin de la cei 121 de deputaţi din parlament (un guvern este votat cu majoritate simplă - jumătate plus unu dintr-un total de 240 de reprezentanţi ai poporului - n.red.).

Cea de-a doua formaţiune din parlament, GERB, a restituit imediat mandatul, neanunţând nici măcar un candidat pentru postul de prim-ministru, pe motiv că politicienii ar trebui să-şi testeze puterile la anticipate.

Al treilea mandat, preşedintele bulgar a ales din nou - pentru a treia oară consecutiv - să-l înmâneze Partidului Socialist Bulgar, dar formaţiunea "Există un Astfel de Popor" a refuzat sprijinul pentru guvernare şi, în consecinţă, ultima şansă de a forma un guvern s-a soldat cu un eşec.

PNRR-ul Bulgariei, în pericol

 

Astfel, în aşteptarea unei ierni grele, Bulgaria rămâne fără un parlament care să poată vota legi legate de primirea de fonduri în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă (din care o mare parte nici măcar nu au fost depuse), fără un guvern ales de popor, iar partidele intră în campanie pentru alegeri anticipate - a treia rundă de anticipate într-un an şi jumătate. Lista finală a miniştrilor în cel de-al patrulea guvern interimar al lui Rumen Radev diferă de cel care a fost anunţat anterior neoficial, dar s-a confirmat cine va fi premierul care va conduce ţara cel puţin până la jumătatea lunii octombrie. Cabinetul interimar rămâne în fruntea ţării până când noul parlament votează un guvern politic. Cu toate acestea, dacă partidele din cea de-a 48-a Adunare Naţională nu reuşesc să ajungă la un acord, se poate repeta scenariul de anul trecut, când un guvern interimar a guvernat în două alegeri anticipate.

După cum era de aşteptat, premierul din al patrulea guvern interimar al lui Rumen Radev este Gâlâb Donev. Alegerea sa ca prim-ministru este considerată relevantă în contextul crizei economice. Până acum, el a fost secretarul preşedintelui pentru probleme demografice şi politici sociale. El a făcut parte integrantă din toate cele trei guverne anterioare ale lui Rumen Radev, dar ca ministru pentru politici sociale, relatează Rador. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel