Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Credincioşii români au intrat în Postul Naşterii Domnului. Zile cu dezlegare la pește, untdelemn și vin
WhatsApp
Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante din an, cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos sau Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului începe luni și durează 40 de zile. Postul Crăciunului, unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă Română, va fi în acest an în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie. Lăsata Secului a fost duminică, 14 noiembrie.
Credincioşii români au intrat în Postul Naşterii Domnului. Zile cu dezlegare la pește, untdelemn și vin

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului este respectat cu foarte mare strictețe de credincioși. Prin intermediul Postului Crăciunului, care se întinde pe o perioadă de 40 de zile, de pe data de 15 noiembrie până pe data de 25 decembrie, Dumnezeu oferă oamenilor putință curățării trupești și sufletești.

Postul Crăciunului este unul destul de permisiv, în multe zile fiind permisă dezlegarea la paște. Specialiștii din nutriție au explicat, însă, ce fel de alimente pot fi consumate astfel încât să respectăm o alimentație corectă, precum și condițiile impuse în contextul serviciului în cauză.

 

Când are loc dezlegarea la pește, untdelemn și vin

 

Iată, pentru început, zilele în care credincioșii ortodocși vor avea dezlegare la pește:

21 noiembrie, cu ocazia sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică;

30 noiembrie, cu ocazia pomenirii Sfântului Andrei;

6 decembrie, cu ocazia prăznuirii Sfântului Nicolae;

13 decembrie, cu ocazia amintirii Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei;

18 decembrie.

În zilele de luni, miercuri și vineri, în cazul în care Biserica Ortodoxă pomenește un mare sfânt, care este însemnat în calendarul ortodox cu cruce neagră, credincioșii au dezlegare la untdelemn și vin. Dacă în calendar se prevede o zi marcată cu cruce roșie, atunci credincioșii pot consuma pește.

 


Tradiţii pentru spor şi sănătate

 

De Lăsatul Secului fiecare gospodină are grijă să-şi protejeze căminul de spiritele rele. Pentru alungarea acestora, cât mai departe de locuinţă, se ung cu usturoi uşile şi ferestrele casei, dar şi porţile gospodăriilor. Tot în acest scop, se mai practică obiceiul de a face mult zgomot în curtea gospodăriei cu ajutorul unor obiecte casnice (capace, tobe sau fluiere).

Tot de Lăsatul Secului, gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le aşază pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i va ispiti pe creştinii din acea casă să renunţe la post.

În familiile numeroase, cu mulţi copii, părinţii ţin postul pentru a-i proteja de boli şi de accidente neaşteptate.

 

Ce alimente nu trebuie să lipsească de la masa festivă de Crăciun

 

La aperitiv se consumă ouă de puică, pentru a evita cheltuielile neprevăzute, ştiut fiind faptul că, adesea, găina râcâie şi împrăştie chiar şi boabele. Ciorba de peşte este binevenită pentru ca în timpul postului să fim sprinteni precum peştii şi să înotăm tot timpul, fără să „alunecăm" prin necazuri. La desert se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales struguri sau stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală.

Resturile de pâine şi de prăjituri de la masa festivă nu se aruncă la gunoi, ci se dau păsărilor sălbatice, pentru ca toate suratele lor să nu ciugulească recoltele în anul viitor. Alte resturi de la masa de Lăsatul secului se aruncă spre răsărit tot pentru a proteja gospodăria respectivă de pagubă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Traditii Vezi toate articolele
pixel