Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Coronavirus. Parlamentul belgian acordă „puteri speciale” Guvernului
WhatsApp
Parlamentul din Belgia acordă Guvernului „puteri speciale” în lupta împotriva noului tip de coronavirus.

Parlamentul belgian a acordat astăzi guvernului de centru-dreapta "puteri speciale" timp de trei luni exclusiv pentru a face faţă crizei coronavirusului şi consecinţelor socio-economice, informează France Presse.

După un vot pozitiv în Camera Reprezentanţilor joi seară, Senatul a dat la rândul său undă verde vineri dimineaţă unui proiect de lege ce reglementează acest mod excepţional de funcţionare.

"Înalta adunare a decis în unanimitate să nu amendeze textul aprobat de Cameră", a precizat agenţia de presă Belga.

Guvernul poate legifera acum prin decret regal cu privire la o serie de măsuri de urgenţă. Nu este prima dată când astfel de puteri i-au fost acordate într-o situaţie de criză.

 

"Puterile speciale" trebuie confirmate de Parlament

 

Aceste puteri i-au fost acordate pentru trei luni, dar guvernul va putea cere Parlamentului o prelungire cu aceeaşi durată la sfârşitul lunii iunie.

Pe lângă achiziţiile de echipamente medicale, este vorba despre o serie de măsuri de sprijin financiar pentru companiile şi întreprinzătorii afectaţi de închiderea activităţilor lor din cauza coronavirusului.

Joi, prim-ministrul Sophie Wilmes a promis "un mecanism de garanţie bancară ce va asigura băncile să rămână în măsură să ajute întreprinderile care desfăşoară activităţi independente şi se confruntă cu dificultăţi".

Belgia, unde izolarea generalizată este aplicată din 18 martie, a înregistrat vineri 7.284 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 289 de decese, potrivit cifrelor oficiale.

 

În această democraţie parlamentară obişnuită cu instabilitatea, pandemia a permis să se pună în paranteză o criză politică ce durează de 15 luni

 

Belgia trăieşte cu un guvern minoritar de "afaceri curente" de la 21 decembrie 2018, când naţionaliştii flamanzi din N-VA au răsturnat echipa condusă atunci de Charles Michel din cauza unui dezacord cu privire la problema migraţiei.

Marcate de progrese ale extremelor şi ecologiştilor, alegerile din mai 2019 au fragmentat şi mai mult peisajul politic şi nu s-a ajuns la niciun acord după zece luni pentru a construi o coaliţie care să funcţioneze.

În schimb, aleşii N-VA, care au refuzat la 19 martie să acorde încredere guvernului Wilmes, au susţinut textul ce îi conferă atribuţii speciale, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel