Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Contribuția la sănătate de 10% va fi reținută doar pentru anumite concedii medicale
WhatsApp
Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care aduce clarificări privind categoriile de concedii medicale pentru care nu va fi percepută contribuția la asigurările sociale de sănătate de 10%.     
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Guvernul României a adoptat recent o ordonanță de urgență ce vizează clarificarea categoriilor de concedii medicale pentru care se va aplica o contribuție de 10% la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, această contribuție va fi percepută pentru concediile medicale acordate în cazul bolilor obișnuite, carantinei și reducerii cu 1/4 a duratei normale de lucru, pe perioada recuperării în urma unei afecțiuni.

Excepții

 

Cu toate acestea, există și excepții de la această regulă. Persoanele care beneficiază de concedii medicale pentru maternitate, îngrijirea copilului bolnav, risc maternal, îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, sau pentru boli oncologice, HIV/SIDA, TBC, afecțiuni cardiovasculare, arsuri grave și urgențe medico-chirurgicale sunt scutite de plata acestei contribuții.

De asemenea, o altă măsură discutată în cadrul Guvernului este instituirea tichetelor electronice pentru susținerea mamelor și a nou-născuților în primele trei luni de viață ale copiilor, cu alocarea unei sume de 2.000 de lei pentru trusoul nou-născutului. Însă, această măsură va include și plata contribuției asigurărilor de sănătate de 10% pentru anumite categorii de concedii medicale.

Astfel, conform noilor reglementări, persoanele aflate în grupa 01 (Boală obișnuită), cod 07 (Carantină) și cod 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, pe perioada recuperării, în urma unei afecțiuni) vor fi obligate să plătească această contribuție.

Citește și: USR acuză PNL că intenționează să impună o taxă pe pensiile românilor întorși din diaspora

În cifrele prezentate de CNAS pentru primul trimestru al anului curent, se arată că au fost înregistrate 425.791 de concedii medicale pentru boală obișnuită, relatează Agerpres. 

-------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel