Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Primarul Buzăului, oraș depopulat masiv, anunță că buzoienii revin acasă din străinătate: „Mulți tineri vin înapoi. Este o bucurie! ”
WhatsApp
Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a vorbit despre populația orașului și a comentat despre situația locuitorilor care au ales să plece în străinătate sau în Capitală pentru un trai mai bun. 
Foto: Constantin Toma/ Sursa: Facebook, Constantin Toma

Primarul municipiului Buzău a vorbit despre locuitorii care pleacă din oraș, precum și despre cei care se întorc. „Toată lumea pierde”, a sugerat edilul. 

Într-un interviu acordat Digi24, Constantin Toma a vorbit despre depopularea orașului Buzău și a povestit cum mulți locuitori s-au mutat în Capitală, în timp ce alții se întorc din străinătate. 

Tinerii din străinătate s-au întors acasă 

„Mă uitam și acum când am venit spre dumneavoastră. Cred că dacă ar pleca mașinile de Buzău din București, s-ar circula mai bine. Asta este! Este atracția Capitalei. Încercăm măcar să stopăm.”, a spus primarul.

Cât despre cei care au plecat în străinătate, se pare că tot mai multe persoane se întorc înapoi acasă, majoritatea fiind tineri. 

„Dar au început să vină și oameni înapoi din străinătate, și acest lucru este o bucurie, sunt oameni tineri.”, a exclamat Constantin Toma.

În 2023, 50.000 de români au părăsit țara definitiv

În 2023, Institutul Național de Statistică a anunțat că România s-a confruntat cu cel mai mare număr de migrație din ultimii 30 de ani. Aproape 50.000 de români au plecat definitiv din țară. 

Prin comparație, în ultimul deceniu, țara noastră a pierdut prin migrația externă definitivă 250.000 de români, adică echivalentul populației unui judeţ de dimensiuni medii. Lor li se adaugă și cei temporari, adică acei români care pleacă să muncească în străinătate sau la studii, dar care apoi se întorc în țară.

„Dacă n-am aduce forță de muncă din străinătate, am intra în colaps și de azi. Vedem din ce în ce mai mulți oameni de o altă naționalitate pentru simplul motiv că deficitul de forță de muncă nu mai poate fi acoperit. Sistemul de pensii, de salarizare, bugetar e deja în colaps, iar lucrurile vor fi din ce în ce mai grave. Doar ca să dau o imagine foarte simplă, înainte de '90 o generație avea 800.000 de copii, acum o generație are puțin peste 180.000 de copii. Din 180.000 o parte nu rămâne în România, iar o parte dintre ei nu termină nici opt clase", a explicat sociologul Gelu Duminică. 

Peste 5.7 milioane de români în Diaspora 

Peste 5.7 milioane de români locuiesc în altă țară fiind rezidenți cu acte în regulă. Pe lângă ei, sunt și românii care nu și-au formalizat relația cu țara în care locuiesc. 

Conform ultimelor date oficiale ale Ministerului de Externe, în 2021, în străinătate trăiau oficial, cu reședință sau domiciliu, 5.705.942 de români.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel