Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Unei femei din Spania i-a fost clonată cartela sim și s-a trezit fără bani în cont. Compania Digi, amendată cu 200.000 de euro 
WhatsApp
Compania Digi a fost amendată cu 200.000 de euro în Spania după ce a autoritățile au stabilit că a facilitat o fraudă. 
Foto:  Iratxe Uria / Sursă foto: facua.org

Agenția Spaniolă pentru Protecția Datelor (AEPD) a impus o amendă substanțială de 200.000 de euro operatorului de telecomunicații Digi, după ce a permis duplicarea frauduloasă a cartelei SIM a unei femei, fără consimțământul acesteia și fără a verifica identitatea persoanei care a solicitat duplicatul.

Femeii i-a fost sustrasă suma de 800 de euro din contul bancar

 

Incidentul a provocat sustragerea a 800 de euro din contul persoanei afectate prin intermediul operațiunilor Bizum. AEPD a considerat că Digi nu a respectat procedurile adecvate pentru a preveni duplicarea frauduloasă a SIM-ului și că nu a furnizat nicio explicație cu privire la circumstanțele care au condus la eliberarea duplicatului.

Bizum este un serviciu de plăți mobile în Spania, care permite utilizatorilor să efectueze transferuri de bani instantanee între conturi bancare diferite, folosind doar numerele de telefon mobil asociate cu aceste conturi.

În acest context, Iratxe Uria, rezidentă din Barakaldo, a fost confruntată cu descoperirea neplăcută că din contul său au fost efectuate două operațiuni Bizum în valoare de 800 de euro, fără consimțământul ei. Ulterior, au avut loc încercări eșuate de sustragere a altor sume în plus.

Îngrijorată de această situație, Iratxe a alertat imediat atât banca cât și Digi, deoarece operațiunile frauduloase erau legate de linia sa de telefonie mobilă.

În ciuda notificării, răspunsul primit de la Digi a fost departe de a fi satisfăcător. Compania a confirmat că a eliberat o copie a cartelei SIM în aceeași zi cu debitările frauduloase, fără a verifica identitatea solicitantulu, relatează FACUA

„Digi pur și simplu a spus că a procedat corect și s-a spălat pe mâini ”, spune Iratxe

Nu e prima dată când Digi e amendat pentru aceeași ”greșeală” 

 

În replică, Iratxe a depus o plângere la AEPD, susținută de asociația FACUA (Consumidores en Acción) , în fața lipsei totale de diligență din partea operatorului de telefonie mobilă.

FACUA a intervenit și în relația cu banca, care a recunoscut că banii au fost sustrași în mod fraudulos, astfel încât cei 800 de euro au fost returnați lui Iratxe. Cu toate acestea, Digi a negat orice responsabilitate în acest caz, deși a furnizat duplicatul cartelei SIM fără a verifica identitatea solicitantului.

În urma investigației, AEPD a considerat că Digi a încălcat articolul 6 din Regulamentul general privind protecția datelor și că nu a demonstrat respectul pentru procedurile adecvate de verificare pentru a preveni astfel de incidente. Ca urmare, AEPD a decis să impună o amendă de 200.000 de euro, mai mare decât cele anterioare, având în vedere că Digi a fost deja amendată în repetate rânduri pentru aceleași nereguli.

Iratxe a reușit să-și recupereze cei 800 de euro sustrași, datorită intervenției asociației FACUA. Ea subliniază importanța luptei împotriva fraudei cibernetice și solidarității în această luptă.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel