Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cine a fost Sfântul Ioan, celebrat pe 07 ianuarie, sfârșitul sărbătorilor de iarnă 
WhatsApp
Ziua Sfântului Ioan, numit şi "Înaintemergătorul", pentru că a anunţat venirea lui Iisus Hristos, este celebrată pe 7 ianuarie și marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

După Bobotează, celebrată pe 6 ianuarie, este cinstit Sfântul Ioan, numit şi "Înaintemergătorul", pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe, care se va numi Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.

Sfântul Ioan Botezatorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi pe acesta şi a-l face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: "Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!".

Ioan l-a mustrat pe Irod Antipa, fiul regelui Iudeei Irod cel Mare, pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, la un ospăţ de ziua lui, să ceară de la acesta capul lui Ioan Botezatorul ca răsplată.

De Sfântul Ioan, există obiceiul numit "Udatul Ionilor", întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari. Mai mult, în Transilvania, cei care au acest nume sunt purtaţi cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezaţi sau purificaţi.

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ zămislirea (23 septembrie), naşterea (24 iunie) şi tăierea capului (29 august).

Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica vineri, de Sfântul Ioan

 

Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica vineri, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui şi 652.086 de femei.

Dintre prenumele masculine cel mai întâlnit este Ioan - 456.834 de români poartă acest nume.

Se întâlnesc, de asemenea, prenumele Ion - 347.224 de români, Ionel - 136.460, Ionică - 4.512, Ioniţă - 1.921, Ionuţ - 358.401, Ivan - 6.939, Jan - 4.597, Jean - 3.471 şi Nelu - 20.547.

În rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana - 389.418, dar şi Ionela - 147.788.

Totodată, între prenumele feminine sărbătorite de Sfântul Ioan se regăsesc: Ionelia - 6.792, Ionica - 19.380, Ionuţa - 578, Jana - 4.908, Nela - 10.892, Oana - 72.196 sau Onuţa - 134.

Sărbătoarea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe data de 7 ianuarie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel