Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Charles Michel, președintele Consiliului European, dus la adăpost în timpul vizitei la Odesa, din cauza unui atac cu rachete
WhatsApp
Aflat într-o vizită surpriză la Odesa, mare oraş din sudul Ucrainei, preşedintele Consiliului European Charles Michel a fost forţat să se pună la adăpost din cauza unor tiruri cu rachetă, informează un responsabil al UE, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit acestei surse, în timpul unei întâlniri între Charles Michel şi premierul ucrainean Denis Şmigal, "participanţii au trebuit să întrerupă reuniunea pentru a se pune la adăpost pentru că regiunea Odesa a fost lovită din nou de rachete".

La rândul său, Charles Michel a scris pe Twitter că a venit la Odesa pentru a celebra Ziua Europei.

Michel se afla în vizită în orașul din sud-vestul Ucrainei pentru a analiza impactul războiului asupra lanțurilor de aprovizionare globale.

El a fost informat de către șeful marinei ucrainene cu privire la pagubele provocate de rachetele rusești lansate din mare.

"Nu sunteţi singuri. UE este alături de voi", a postat el pe Twitter, denunţând "agresiunea rusă" împotriva Ucrainei, lansată pe 24 februarie.

Charles Michel, președintele Consiliului European, dus la adăpost în timpul vizitei la Odesa, din cauza unui atac cu rachete 

 


Potrivit responsabilului european, Charles Michel a constatat, de asemenea, cu prilejul acestei vizite-surpriză, "impactul războiului rusesc asupra canalelor de aprovizionare mondiale", în special în ceea ce priveşte cerealele, din care "numeroase tone" sunt "blocate în port din cauza blocadei ruse la Marea Neagră".

Discuția cu prim-ministrul, la care s-a alăturat și președintele Volodimir Zelenski prin legătură video de la Kiev, s-a axat pe modul în care UE ar putea continua să sprijine în mod optim Ucraina pentru a face față provocărilor umanitare, economice și militare.

Această blocadă "dăunează nu numai economiei Ucrainei, dar afectează şi accesul lumii la provizii alimentare vitale şi pune în pericol securitatea alimentară mondială", a adăugat această sursă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la rândul lui luni că a discutat prin videoconferinţă cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a evocat demersurile Ucrainei pentru a deveni ţară candidată la aderarea la UE.

Între timp, la Mariupol se fac eforturi pentru a evacua "toți eroii care apără" orașul, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski în discursul său din această noapte.

Zelenski, despre atacurile de la Mariupol și Odesa: „Nu ne pierdem speranța. Nu ne oprim”

 

"Acest lucru este extrem de dificil. Dar este important. Sunt sigur că toată lumea înțelege cauza principală a acestei complicații, precum și unde se află cauza. Dar nu ne pierdem speranța. Nu ne oprim. În fiecare zi căutăm o opțiune diplomatică care poate funcționa. Mâine, echipa noastră pregătește continuarea activității coridoarelor umanitare pentru toți locuitorii din Mariupol și din așezările din jur”, a spus președintele.

Vorbind despre atacul rusesc asupra Muzeului Hryhorii Skovoroda din regiunea Harkov, Zelenski a spus: "O rachetă. Pentru a distruge muzeul. Muzeul filosofului și poetului care a trăit în secolul al XVIII-lea, care i-a învățat pe oameni ce este o atitudine creștină față de viață și cum o persoană se poate cunoaște pe sine. Ei bine, se pare că acesta este un pericol teribil pentru Rusia modernă - muzeele, atitudinea creștină față de viață și cunoașterea de sine a oamenilor."

Zelenski a adăugat că armata rusă a distrus sau deteriorat aproape 200 de situri de patrimoniu cultural.

El a menționat, de asemenea, atacul cu rachete asupra orașului Odesa, spunând că a vizat "un oraș în care aproape fiecare stradă are ceva memorabil, ceva istoric". "Dar pentru armata rusă, nu contează. Ei doar ar ucide și ar distruge. Odesa? Regiunea Harkov? Donbas? Lor nu le pasă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel