Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Călătoria voluntarilor italieni de la Sfera Onlus în orașul distrus s-a încheiat. Concluzia: "Este ceva care te rupe pe dinăuntru"
WhatsApp
Durere, lacrimi, ruine, acestea sunt cuvintele predominante care au rămas impregnate în sufletul voluntarilor de la Sfera Onlus care au mers în Kiev capitala Ucrainei, pentru a da o mână de ajutor.

Kiev, orașul fantomă, încercarea de a reconstrui o pseudo-normalitate în fața refugiului de autobuz (singura infrastructură încă în picioare), manechine cu uniforme rusești atârnate ca niște marionete în copaci.

Acestea sunt cele trei imagini statice care vor rămâne pentru totdeauna în mintea salvatorilor de la Asistența Publică Sfera Onlus. Aceștia au povestit despre cele patruzeci și opt de ore petrecute în capitala ucraineană, transmite presa locală italiană.

Au intrat în Kiev miercuri, ca membri ai convoiului umanitar organizat de Crucea Roșie Română și Crucea Roșie ucraineană cu scopul de a face să ajungă o parte din ajutoarele ajunse la graniță, dar au rămas acolo din cauza imposibilității de a le transporta pe plan intern în zonele cele mai periferice: probleme de siguranță, dar și, mult mai concret, lipsa dubițelor și camioanelor, precum și a motorinei care să le facă să funcționeze.

 

Voluntarii italieni au povestit  despre imaginile dureroase pe care le-au văzut în Ucraina

 

Michele Dal Magro, Fabio Spiller, Luca Ciresola, Eduard Sarbu, Denis Cometto și Michele Falzi (șofer-salvator) au participat în cele patru misiuni care au plecat din San Bonifacio, prima dintre ele pe 3 martie.

"În fața peisajului suburbiilor distruse ale Kievului, ne-am străduit să ne stăpânim lacrimile: este ceva care te rupe pe dinăuntru", spune Michele Dal Magro, liderul expediției și președintele Sfera, "și un singur cuvânt îți vine pe buze: de ce?”. Capitala, dar și Bucha, orașul ororilor devenit celebru după descoperirea gropilor comune, au fost cele două destinații ale ajutoarelor aduse populației.

"Oamenii strămutați, fără nimic, au nevoie primară de apă, mai ales în Bucha. Am descărcat aproape tot acolo, aprovizionând pe drum soldații de la punctele de control, care nu aveau nici măcar un strop de apă."

 

Ambasadorul Italiei din Ucraina, impresionat până la lacrimi

 

În ziua predării la Kiev, băieții au fost primiți de Pier Francesco Zazo, ambasadorul Italiei în capitala ucraineană: "A vrut să îi spunem ce am făcut de la începutul războiului până astăzi și i-am dat blazonul nostru".

După Bucha, întoarcerea la Kiev le-a dat un șoc care i-a trimis pe toți la culcare, fără puterea de a lua cina, nu mai rămăsese practic nimic în picioare.

"Într-o situație atât de șocantă, ceea ce ne-a impresionat cel mai mult este nivelul foarte ridicat de securitate pe care poporul ucrainean l-a construit, dar, mai ales, dorința lor de a pleca din nou. Este impresionant să vezi oameni așteptând în stația de autobuz în centre în care singurul lucru care a rămas în picioare este adăpostul de autobuz ciuruit de gloanțe'” adaugă Dal Magro. Rutele sunt clar planificate, concepute pentru a evita zonele mari de tufișuri și drumuri secundare din cauza prezenței sigure a minelor.

„Au trecut doar două zile de când ultimii doi soldați au fost aruncați în aer în timp ce căutau mine pentru a le dezamorsa”, adaugă el.

 

Voluntarii italieni vor ajunge vineri, 20 mai, la Baia Mare

 

În jur, după cum povestește, sunt "steaguri ucrainene și sloganuri de rezistență, rămășițe de tancuri aruncate în aer, manechine îmbrăcate în uniforme de soldați ruși și prinse de gât de ramuri de plante, poduri aruncate în aer".

Dal Magro povestește și devine vocea colegilor săi misionari: o voce capabilă și ea să cedeze, pentru că "am fost primiți cu multă căldură, cu oameni care nu-și puteau exprima recunoștința imensă pe care o simt față de cei care aleg să parcurgă mii de kilometri și să își asume riscuri considerabile pentru a merge să-i ajute. Chiar și din aceste lucruri, ei găsesc puterea de a nu renunța, iar noi găsim puterea de a lucra pentru ei. Convoiul Sfera, format din două camioane, o ambulanță și un birou mobil, a plecat din Ucraina în această dimineață și se îndreaptă spre Baia Mare, România, de la granița de la Siret: vor înnopta la Fundației Sacro Cuore unde lucrează sora Rosalba Gallarotti: mâine vor pleca din nou spre Italia.”, a încheiat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel