Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criză în Transnistria. Sute de mii de oameni stau în frig, iar Tiraspolul refuză ajutorul din partea Chișinăului sau UE
WhatsApp
Regiunea separatistă Transnistria se confruntă cu o criză energetică severă, după ce Gazprom a sistat livrările de gaze. Liderul prorus al regiunii, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Transnistria dispune de rezerve care pot asigura consumul limitat timp de zece zile în nord și de două ori mai mult în sud. Cu toate acestea, circa 72.000 de locuințe au rămas fără gaze, iar 1.500 de blocuri nu mai beneficiază de încălzire și apă caldă.
Tiraspol (Foto: Pavel Karafiát via Flickr)

Într-un discurs public, Krasnoselski a evidențiat importanța sobelor pe lemne, păstrate în special în zonele rurale, ca soluție temporară. „Rezervele există deocamdată. În fiecare raion au fost deschise puncte de vânzare a combustibilului solid. Pentru cetățenii care nu se pot aproviziona cu lemne, acestea sunt livrate gratuit”, a declarat liderul transnistrean.

Totodată, 150 de centrale termice pe gaze au fost deconectate, iar două obiective sociale importante au trecut pe încălzire cu combustibil diesel. În toate orașele și raioanele din regiune au fost deschise puncte de încălzire pentru populație.

Vineri, mai multe localități din Transnistria au fost afectate de întreruperi programate de energie electrică, determinate de un consum care depășește capacitatea de producție a sistemului local. Situația complică și mai mult viața locuitorilor, deja afectați de lipsa gazelor naturale.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului 

Autoritățile de la Chișinău au oferit regiunii acces la piața europeană de gaze și sprijin umanitar, însă toate propunerile au fost respinse de Tiraspol. Potrivit unei scrisori semnate de directorul Tiraspoltransgaz, Igor Lisacenko, regiunea consideră că achizițiile de gaze de pe platformele europene ar fi „speculative” și mai costisitoare decât aprovizionarea de la Gazprom.

Aura Sabadus, analist senior la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), a criticat poziția Tiraspolului, subliniind că „refuzul ajutorului moldovean în contextul unei crize umanitare, cu școli și grădinițe închise, este de neînțeles”.

Chișinăul suspectează că deciziile Tiraspolului sunt dictate de Moscova, care ar urmări să genereze o criză umanitară în scopuri politice. Rusia, la rândul său, acuză președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar încerca să profite de criză pentru a prelua controlul asupra regiunii separatiste.

Moldova, care a declarat stare de urgență în contextul crizei energetice, a anunțat măsuri de reducere a consumului de energie electrică cu o treime începând cu 1 ianuarie. În paralel, Rusia menține ilegal aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria, alimentând tensiunile din regiune.

Premierul modovean spune că este "o criză de securitate"

 

Premierul Dorin Recean a spus că Republica Moldova îşi va acoperi propriile nevoi energetice prin producţia internă şi importuri, dar a menţionat că Transnistria a suferit o lovitură dureroasă în pofida legăturilor separatiștilor de acolo cu regimul de la Moscova. Locuitorii din regiune au rămas fără apă caldă şi încălzire centrală, iar toate fabricile, cu excepţia celor care produc alimente, au fost forţate să-şi oprească producţia.

„Punând în pericol viitorul protectoratului pe care l-a sprijinit timp de trei decenii într-un efort de a destabiliza Moldova, Rusia dezvăluie rezultatul inevitabil pentru toţi aliaţii săi – trădarea şi izolarea”, a declarat Recean, citat de Reuters. 

„Tratăm acest lucru ca pe o criză de securitate menită să permită revenirea la putere în Moldova a forţelor pro-ruse şi instrumentalizarea teritoriului nostru împotriva Ucrainei, cu care împărţim o frontieră de 1.200 de kilometri”, a punctat premierul moldovean. Recean a spus că Guvernul de la Chișinău rămâne angajat să ajute Transnistria. „Soluţiile energetice alternative, cum ar fi sistemele de biomasă, generatoarele, ajutorul umanitar şi proviziile medicale esenţiale, sunt pregătite pentru livrare în cazul în care conducerea separatistă acceptă sprijinul”, se arată într-un comunicat al Guvernului moldovean.

 

---------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel